ÄP fototoimetus • 26. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kuldmuneja ei toida ennastki ära

Vahetult pärast internetiportaali Delfi ostu mullu augustis teatas Ekspress Grupi suuromanik Hans H. Luik uhkelt: "Delfi omandamine annab grupile võimaluse edaspidi vallutada Balti riikide internetiturg." Praegu võib küll Eesti internetituru vallutaja tiitli anda Delfi asemel hoopis postimees.ee-le.

Suurte lootustega, kallilt ja laenatud rahaga omandatud Delfi võib osutuda Ekspress Grupile kiviks kaelas, mis ei teeni tasa võetud laenu ning kahandab vaid investorite usaldust.

Kui Ekspress Grupp Delfi ostis, siis oli viimane Eesti kõige külastatum üldsait. See oli heaks argumendiks, miks reklaamiandjad peaksid just Delfisse reklaamipinda ostma.

Praegu on liidripositsioon libisemas Postimehe veebiväljaandele. Kui Delfi oma troonilt tõugatakse, siis võib ennustada, et portaali reklaamimüük hakkab kukkuma püstloodis, mitte praegusel kombel tasapisi järele andes.

Praegugi täidab Delfi napilt ootusi. Ettevõtte soetamisel arvestati selle käibe kasvamisega ligi 30 protsenti aastatel 2008-2010, tänavu teises kvartalis suutis aga meediaettevõte käivet kasvatada 28 protsenti. Delfi lugejate arv on jäänud praktiliselt aastatagusele tasemele, samas kõikide suuremate lehtede veebiväljaanded on lugejaid juurde võitnud.

Reklaamimüügi turuosa on Delfi juba mõnda aega tagantpoolt tulijatele kaotanud. Tõsi, absoluutnubrites kasvab internetireklaami müügikäive kõigil, kuid konkurendid on Delfist agressiivsemaks osutunud.

Sellest kõigest polekski suurt traagikat, kui Delfit poleks ostetud nii kallilt. Kuid Delfi pole Ekspress Grupi jaoks mingi pisike katsetus, vaid panga peale minek. Ostuhind moodustas pea poole Ekspress Grupi tollasest väärtusest. Neli viiendikku summast tuli laenurahast.Praegu läheb kogu Delfi kasum pelgalt intressikulude katteks. Delfist loodeti kuldmunade munejat, kes hakkab tervet farmi nuumama. Aga osteti loomake, kes vaevu iseennast suudab ära toita.

Just Delfi ostuks võetud laenu pärast võib Ekspress Grupil tulla valusaid vestlusi pankadega. Paljud meediaeksperdid ja analüütikud väidavad, et Delfi väärtus on pidevalt langenud. Kui ka pangad sellele seisukohale asuvad ja laenutingimused üle vaatavad, siis võib kapitali vajav kontsern minna sundkorras tükeldamisele. Investorid on läbi aktsiahinna liikumise juba näidanud, et nende jaoks võttis Ekspress liiga suuri riske.

Kuna Eesti turg moodustab Delfi tulubaasist siiski vaid kolmandiku, sõltub palju nüüd sellest, kui hästi läheb Delfil Lätis, Leedus ja Ukrainas. Mujal tungib reklaam internetti aeglasemalt. Kui Delfi suudab siin oma liidripositsiooni hoida, teeb ta tasa suure osa kodusest kaotusest.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt