27. oktoober 2008
Jaga lugu:

Maailm võib fossiilkütuste kasutamise lõpetada aastaks 2090

Aastaks 2090 võidakse maailmas lõpetada fossiilsete kütuste kasutamise. See annab tulevikus energiakuludelt 18 triljonit dollarit kokkuhoidu ning aitab tekkida taastuvenergial põhineval energiatootmisel, aastakäibega 360 miljardit dollarit, mis suudab katta poole maailma energiavajadusest.

Selline tulevikuperspektiiv seisab kirjas täna avalikustatud Euroopa taastuvenergia nõukogu (EREC) ja keskkonnaorganisatsiooni Greenpeace ühisraportis, vahendas New Scientist.

„Taastuvenergeetika võiks aastal 2090 tagada kogu maailma energiavajaduse,“ seisab raportis, mille pealkirjaks on „Energia (R)evolutsioon“. EREC koondab Euroopa taastuvenergia tootjaid, vahendajaid ja uurimiskeskusi.

Ühe väljapakutud äärmuslikuma stsenaariumi kohaselt võiks maailm kivisöe kasutamisest loobuda juba 2050. aastaks, kui uue põlvkonna elektrijaamad läheksid kiiresti üle taastuvale toormele.

Aastal 2090 on energiatootmises juhtkohal päikeseenergia, biomassi, millest toodetakse biokütuseid, puit, geotermaalne energia ja tuul.

Aruanne keskendub põhjalikumalt perioodile kuni aastani 2030, mil energiatootmisse investeeritakse maailmas 14,7 triljonit dollarit.

Rikkaid riike koondab Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) ennustab, et aastani 2030 investeeritakse energeetikasse 11,3 triljonit dollarit, fossiilsete kütuste ja tuumaenergeetika roll saab olema endiselt äärmiselt oluline.

ERECi ja Greenpeace’i värske raporti järgi on energiatootmises vaja suurt pööret, et vältida dramaatilisi kliimamuutusi. Alates tööstusrevolutsiooni algusest 19. sajandi teisel poolel on maailmas keskmine temperatuur tõusnud 2 kraadi Celsiuse järgi.

Aastal 2007 kasvas taastuvenergeetika sektor maailmas 2006. aastaga võrreldes pea kahekordseks, kogumahuga 70 miljardit dollarit. Raporti järgi võiks taastuvatest ressurssidest toodetud energia katta aastaks 2030 30 protsenti maailma energianõudlusest ning aastaks 2050 võiks taastuvate ressursside osakaal olla juba pool.

Rahvusvaheline Energiaagentuur on siinkohal palju pessimistlikum – aastaks 2030 on taastuvate energiaressursside osaks 13 protsenti ning endiselt on domineerivaks energiaallikaks fossiilsed kütused.

Greenpeace’i poolne juhtautor Sven Teske ütles, et raportis tehtud soovitused näevad ette väga suuri investeeringuid ja töökohtade loomist, kuid see aitaks maailmal üle saada raskeimast majanduskriisist pärast 1930. aastate suurt depressiooni.

„Praegune ebakindel olukord turgudel on tugev argument meie energiaarenduse kontseptsioonile,“ ütles ta. Investeeringud toodaksid end tasa kütusekulude kokkuhoiu arvelt.

„Meil oli dot.comi mull ja finantsmull, kuid ma olen kindel, et meil ei tule taastuvenergia mulli, sest energiavajadus on reaalsus ning eriti arenguriikides see kasvab,“ ütles ta.

Raporti täisteksti on võimalik alla laadida siit: www.greenpeace.org/energyrevolution

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt