Sülearvutid avastavad maavärinaid

28. oktoober 2008, 10:24

Igas sülearvutis on väike aktseleromeeter,
ehk kiirendusmõõtur, mis peab kaitsma kõvaketast ootamatute raputuste eest.

Seda seadet saab kasutada ka maavärinate avastamiseks. Teadlased ühendasid ühtsesse võrku 1500 sülearvutit ning selline võrk suutis avastada terve rea maavärinaid, muuhulgas ka juulis Los Angelese tabanud 5,4 magnituudised tõuked, kirjutas LiveScience.

Sülearvutite sensorid pole küll väga tundlikud, kuid kindlasti aitavad sülearvutite võrgustikud teadlastel täiendada pilti andmestikuga paikadest, kus suur maavärinasensoreid pole. Suurte sensorite hind võib ulatuda kuni 100 000 dollarini (ligi 1,2 miljonit krooni).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. November 2008, 12:29
Otsi:

Ava täpsem otsing