Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Abi Ida-Euroopale

  Piirkond on Lääne-Euroopale oluline kaubanduspartner ning "vana" Euroopa pangad on regioonis aktiivseimad laenuandjad.
  Ida-Euroopast on saamas tõsine riskikoht, ütles UBSi panga peaökonomist Stephane Deo. 30% euroala ekspordist läheb Ida-Euroopasse ning kui neis riikides nüüd nõudlus järsult pidurdub, on see majanduslangusega flirtivale vanale Euroopale suur löök. Enim kannataksid ekspordi kahanemisest Saksamaa ja Holland.
  Alles mõni nädal tagasi avaldas Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet lootust, et jõudsama kasvuga Ida-Euroopa ja arenevad turud aitavad ka euroala majanduse mõõnast välja. Nüüd kahandab nafta hinna langus Venemaa ostujõudu, Hiina SKP kasv võtab tuure maha ning Kesk- ja Ida-Euroopa valuutad ja börsid on surve all.
  Lisaks ekspordile on Euroopa pangad arenevatele turgudele (mitte üksi Kesk- ja Ida-Euroopasse) kordi rohkem laenu andnud kui USA ja Jaapani pangad. Investeerimispanga Morgan Stanley hinnangul on Euroopa pangad arenevatele turgudele laenanud 3,5 triljonit dollarit, sellest Ida-Euroopasse 1,5 triljonit dollarit.
  Eriti aktiivsed laenuandjad on olnud Austria, Šveitsi, Hispaania ja Rootsi pangad. Austria pankade laenud Ida- ja Kesk-Euroopasse on suurusjärgus 80% Austria SKPst, kokku 297 miljardit dollarit. Austria pangad on suurimad laenajad ka Ungaris ja Ukrainas, mis mõlemad on juba abi palunud Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF).
  Sel nädalal kohtunud Suurbritannia peaminister Gordon Brown ja ELi eesistujariigi Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy arutasid ühe pakilisema teemana ka Ida-Euroopa abistamist praeguses kriisis. "IMFil endal on 250 miljardit dollarit," ütles Brown. "Võib-olla sellest ei piisa. Suured ülejäägiga riigid saaksid siin oluliselt abistada," ütles Brown, pidades silmas Hiinat ja Lähis-Ida naftariike.
  Esimese Euroopa Liidu riigina sai sel nädalal suure välisabi paketi Ungari - kokku 25,1 miljardit dollarit IMFilt (15,7 mld), Maailmapangalt (1,3 mld) ja Euroopa Liidult (8,1 mld).
  Danske Bank avaldas seepeale imestust, et abipakett nii suur tuli. "See näitab ilmselgelt, et finantskriis on Kesk-Euroopas tõsisem, kui paljud turuosalised seni tunnistada soovisid," kirjutas pank oma analüüsis.
  Danske Bank eeldab, et Euroopa Liit ja IMF annavad lähiajal teada täiendavatest abimeetmetest Kesk- ja Ida-Euroopale. Esimeses järjekorras vajaksid stabiliseerivat abikätt Balti riigid, Rumeenia ja Bulgaaria.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Jaemüüjad hoidsid USA aktsiaturge vee peal
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Standard & Poor’s 500 ja Nasdaqi indeksid lõpetasid teisipäeva langusega, Dow Jonesi indeks näitas aga tõusu. Aktsiaid hoidsid suuresti vee peal jaemüüjad ja tarbekaupade tootjad, kellele pakkusid tuge häid tulemusi näidanud Walmart ja Home Depot, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.