Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Olge valmis superostuvõimalusteks!

  Elame erakordsetel aegadel. Aktsiaturud üle maailma on järsult kukkunud ja volatiilsus on seninägematu, kirjutas Elder kauplejatele.
  1970ndatel aastatel, kui Elder alustas turgudel kauplemist, nimetati 1000 punkti taset Dow tööstuskeskmisel surnuaiaks taevas - kui turg tõusis sinnani, keeras ta ümber langevaks turuks, kus järgmisel aasta-kahega kaotati 200-300 punkti. Nüüd liigub Dow indeks pea 1000 punkti päevas ning 200punktine liikumine päevas tundub vaikse börsipäevana.
  Tasub meeles pidada, et ettevaatlik kaupleja plaanib ette, aga vilets algaja hüppab vastavalt emotsioonidele - ostab keset optimismi turu tipu lähistel ja müüb aktsiad hirmuga turu põhja lähistel.
  Vaatame praegust olukorda, püüame tulevikku vaadata ja plaane teha. Peame hakkama mõtlema, mida krahh võib meile õpetada. Et võrrelda praegust aktsiaturgude olukorda üle ilma, tuleb vaadata tagasi 1929. aastasse ja sealt edasi. Paljudele tundub see kui muistne ajalugu, kuid kui Elder hakkas kauplema, kohtus ta inimestega, kes olid kaubelnud 1929. aastal ja järgnenud karuturul. Elder kuulas hoolega vana aja tegelasi ja õppis nendelt. Praegused valitsuste ja keskpankade tegevused on olnud teistsugused. 1929. aasta vanast kriisist on õpitud ja käitutud kriisiolukorras paremini.
  Samas ei usu Elder, et oleme näinud selle kukkumise põhja. Turud teevad harva, kui üldse kunagi V-kujulisi põhjasid (järsule kukkumisele järgneb järsk taastumine). Üksikud aktsiad võivad seda aeg-ajalt teha, kuid on äärmiselt ebatõenäoline, et terve turg nii pöördub. Vägivaldne põhi, mida me tõenäoliselt näeme, läheb tõenäoliselt lühikuudel uuesti testimisele väiksema kaubeldud aktsiate arvuga. Õigemini: me loodame, et see saab taas testitud ning seejärel pöördub tõusule, kuid meil ei ole vähimatki garantiid, et praegune madalam tase jääb pidama.
  Vaatame natuke numbreid. Keskmiselt on USAs langev turg kestnud umbes 18 kuud. See karuturukene on vaid aasta vanune, seetõttu võiks oodata, et nõrkus kestab tuleva aasta kevadeni. Kuidas oleks majandusega? Aktsiaturg kipub majandusest ees käima umbes üheksa kuud, kuid see reageerimisaeg võib lüheneda, kui elutempo kiireneb. Kui majandus läheb koledaks, intressid kukuvad edasi ja peaaegu kõik unustavad, kuidas nägi välja tõusev turg, oleme me esimeses staadiumis, kus võiks uus tõusev turg alguse saada - vahest mingil ajal 2009. aastal.
  Pange tähele: karuturu põhjad pakuvad fantastilisi ostuvõimalusi. Valmistage oma mõtlemist selleks ette, et saate raha olemasolul osaleda ennekuulmatutes aktsiate hindade allahindlustes.
  Mida peaksime õppima krahhist? Olulisim õppetund seisneb selles, et iga positsioon väärib katastroofilist kahjumit piiravat müügikorraldust (stop-loss order). Kogenud kauplejad saavad lühiajalisel kauplemisel hakkama mõttelise kahjumi piiramisega - ostes mõeldakse kohe välja tase, kuhu kukkudes aktsiad müüakse. Tegelikult väärib iga aktsiapositsioon reaalset kahjumit piiravat müügikorraldust tasemele, mida te ei usu nägevat. Kaks sõpra ostsid 20 dollari tasemel aktsiat, mida nad pidasid odavaks. Praegu maksab aktsia 20 senti. Üks müüs aktsiad maha 18 dollariga, teisel on need siiani alles. Ostu hetkel oleks ta pidanud endalt küsima - kui kaugele aktsia hind tema arust ei kuku - 15 dollarit? 12 dollarit? Nii välja mõeldud hinna peale oleks pidanud ta kahjumit piirava tehingukorralduse kohe sisse andma.
  Suuremal osal kauplejatest on väga lühiajaline mälu. Vaadatakse hiljutisi suundumisi ja ekstrapoleeritakse need tulevikku. Ollakse tõusuusku täis turu tipus ja kindlad kukkumises turu põhjas. Pikaajaliselt edukad inimesed tunnevad ajalugu ja neil on mälu, kuidas asjad töötavad. Seda on vaja, et saada hakkama intuitsioonile vastupidise mõtlemisega - müüa kõrgel ja osta madalal.
  Ärge kahelge - juba praegu on silmapiiril näha fantastilisi ostuvõimalusi. Meie ülesanne on need tuvastada, ajastada ostud mõistlikult hästi ja omada valmisolekut osta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.