Romet Kreek • 30. oktoober 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Olge valmis superostuvõimalusteks!

Elame erakordsetel aegadel. Aktsiaturud üle maailma on järsult kukkunud ja volatiilsus on seninägematu, kirjutas Elder kauplejatele.

1970ndatel aastatel, kui Elder alustas turgudel kauplemist, nimetati 1000 punkti taset Dow tööstuskeskmisel surnuaiaks taevas - kui turg tõusis sinnani, keeras ta ümber langevaks turuks, kus järgmisel aasta-kahega kaotati 200-300 punkti. Nüüd liigub Dow indeks pea 1000 punkti päevas ning 200punktine liikumine päevas tundub vaikse börsipäevana.

Tasub meeles pidada, et ettevaatlik kaupleja plaanib ette, aga vilets algaja hüppab vastavalt emotsioonidele - ostab keset optimismi turu tipu lähistel ja müüb aktsiad hirmuga turu põhja lähistel.

Vaatame praegust olukorda, püüame tulevikku vaadata ja plaane teha. Peame hakkama mõtlema, mida krahh võib meile õpetada. Et võrrelda praegust aktsiaturgude olukorda üle ilma, tuleb vaadata tagasi 1929. aastasse ja sealt edasi. Paljudele tundub see kui muistne ajalugu, kuid kui Elder hakkas kauplema, kohtus ta inimestega, kes olid kaubelnud 1929. aastal ja järgnenud karuturul. Elder kuulas hoolega vana aja tegelasi ja õppis nendelt. Praegused valitsuste ja keskpankade tegevused on olnud teistsugused. 1929. aasta vanast kriisist on õpitud ja käitutud kriisiolukorras paremini.

Samas ei usu Elder, et oleme näinud selle kukkumise põhja. Turud teevad harva, kui üldse kunagi V-kujulisi põhjasid (järsule kukkumisele järgneb järsk taastumine). Üksikud aktsiad võivad seda aeg-ajalt teha, kuid on äärmiselt ebatõenäoline, et terve turg nii pöördub. Vägivaldne põhi, mida me tõenäoliselt näeme, läheb tõenäoliselt lühikuudel uuesti testimisele väiksema kaubeldud aktsiate arvuga. Õigemini: me loodame, et see saab taas testitud ning seejärel pöördub tõusule, kuid meil ei ole vähimatki garantiid, et praegune madalam tase jääb pidama.

Vaatame natuke numbreid. Keskmiselt on USAs langev turg kestnud umbes 18 kuud. See karuturukene on vaid aasta vanune, seetõttu võiks oodata, et nõrkus kestab tuleva aasta kevadeni. Kuidas oleks majandusega? Aktsiaturg kipub majandusest ees käima umbes üheksa kuud, kuid see reageerimisaeg võib lüheneda, kui elutempo kiireneb. Kui majandus läheb koledaks, intressid kukuvad edasi ja peaaegu kõik unustavad, kuidas nägi välja tõusev turg, oleme me esimeses staadiumis, kus võiks uus tõusev turg alguse saada - vahest mingil ajal 2009. aastal.

Pange tähele: karuturu põhjad pakuvad fantastilisi ostuvõimalusi. Valmistage oma mõtlemist selleks ette, et saate raha olemasolul osaleda ennekuulmatutes aktsiate hindade allahindlustes.

Mida peaksime õppima krahhist? Olulisim õppetund seisneb selles, et iga positsioon väärib katastroofilist kahjumit piiravat müügikorraldust (stop-loss order). Kogenud kauplejad saavad lühiajalisel kauplemisel hakkama mõttelise kahjumi piiramisega - ostes mõeldakse kohe välja tase, kuhu kukkudes aktsiad müüakse. Tegelikult väärib iga aktsiapositsioon reaalset kahjumit piiravat müügikorraldust tasemele, mida te ei usu nägevat. Kaks sõpra ostsid 20 dollari tasemel aktsiat, mida nad pidasid odavaks. Praegu maksab aktsia 20 senti. Üks müüs aktsiad maha 18 dollariga, teisel on need siiani alles. Ostu hetkel oleks ta pidanud endalt küsima - kui kaugele aktsia hind tema arust ei kuku - 15 dollarit? 12 dollarit? Nii välja mõeldud hinna peale oleks pidanud ta kahjumit piirava tehingukorralduse kohe sisse andma.

Suuremal osal kauplejatest on väga lühiajaline mälu. Vaadatakse hiljutisi suundumisi ja ekstrapoleeritakse need tulevikku. Ollakse tõusuusku täis turu tipus ja kindlad kukkumises turu põhjas. Pikaajaliselt edukad inimesed tunnevad ajalugu ja neil on mälu, kuidas asjad töötavad. Seda on vaja, et saada hakkama intuitsioonile vastupidise mõtlemisega - müüa kõrgel ja osta madalal.

Ärge kahelge - juba praegu on silmapiiril näha fantastilisi ostuvõimalusi. Meie ülesanne on need tuvastada, ajastada ostud mõistlikult hästi ja omada valmisolekut osta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt