2. november 2008 kell 22:00

Uus raamat

Koostanud: Krista Kodres,Toimetanud: Merike KurisooKirjastus: Eesti Kunstiakadeemia, 2008

Artiklid käsitlevad Läänemeremaade kirikukunsti ja kirikute arhitektuuri. Kirjutajad on eriala tippspetsialistid-kunstiteadlased Baltimaadest, Põhjamaadest, Poolast, Saksamaalt ning Ameerika Ühendriikidest.

Raskekaallase teie raamaturiiulil muudab kergemaks asjaolu, et tegu on artiklikogumikuga. Kena on näha, et vana kunsti uurimine pole jäänud ega kavatse jääda uue arhitektuuri ja kunsti popi kostüümi varju.

Victor MargolinKirjastus: Eesti Kunstiakadeemia, 2008

Aasta alguses käis ta on ka meil siin Eestis - Eesti Kunstiakadeemias huvilistele esinemas ning andis üliõpilastele disainiteooria kursuse.

Chicago professor on olnud peamisi disainiuurimise teoreetikuid maailmas viimased 30 aastat ja on ala tõeline staar. Kogumikus arutleb ta disaini olemuse ja uurimise, mineviku ja tuleviku üle.

Kogumik on jagatud kaheks osaks - disainipraktika ja disainiuuringud. Artiklid on valdavalt sellistel teemadel nagu disain kui poliitiline instrument, jätkusuutlik disain ning disaini ja arenenud tehnoloogia vahelistest suhetest tulenevad probleemid.

Kogu raamatut läbib autori soov tuua esile mitmesuguste disaini loomise ja sellest mõtlemise viiside omavahelisi alusseoseid.

Muu hulgas esitab Margolin disaineritele ja uurijatele ettepaneku uue eetilise tegevusplaani loomiseks, mis hõlmaks vastutust kasutajate ees, jätkusuutlikkuse aspekte ning keerulisi küsimusi sellest, kuidas mõistlikul määral rakendada arenenud tehnoloogiat inimelu probleemide lahendamiseks.

Raamatu väljaandmist on toetanud Ameerika Ühendriikide suursaatkond Eestis ja Eesti Kultuurkapital ning see ilmub "Disainiraamatu" sarjas.

Üla Koppel, Ingrid RuudiKirjastus: Evald Okase Muuseum, 2008

Näiteks pildiraamatus. Ja parimas mõttes pildiraamat see stiilne trükis ka on. Teksti võib piltlikult öeldes ühe käe näppudel üles lugeda. Majade, nendevaheliste ruumide ja detailide ülesvõtted annavad edasi vaikse väikelinna rahulikku iseloomu. Tegemist pole edvistava reklaamköitega ega ka ajalooraamatuga. Enamikul lehekülgedel on proovitud püüda kinni hoopis valgust väikelinna väikeste majadega tänavail.

Pilte ei risusta allkirjad iga maja aadressi, arhitekti nime või mõne ajaloolise seigaga. "Väikeste majade Haapsalu" on rohkem nagu jalutuskäik väikeste majade Haapsalus. Ega tundmatus linnas uidates ju ka majadelt nende arhitektide nimed ja ajaloolised seigad vastu vaata. Need polegi sellise kogemuse jaoks esmatarvilikud elemendid, need väsitaksid. Raamatusse poleks leheküljenumbreidki tarvis olnud.

Autor: Urmas Oja

Hetkel kuum