Uus raamat

Urmas Oja 03. november 2008, 00:00

  • Koostanud: Krista Kodres,
  • Toimetanud: Merike Kurisoo
  • Kirjastus: Eesti Kunstiakadeemia, 2008
Soliidne kogumik sisaldab 2006. aasta sügisel toimunud samanimelise, väljapaistva kunsti- ja arhitektuuriajaloolase Sten I. Karlingi sajandale sünniaastapäevale pühendatud konverentsi ettekannete põhjal kirjutatud artikleid.

Artiklid käsitlevad Läänemeremaade kirikukunsti ja kirikute arhitektuuri. Kirjutajad on eriala tippspetsialistid-kunstiteadlased Baltimaadest, Põhjamaadest, Poolast, Saksamaalt ning Ameerika Ühendriikidest.

Raskekaallase teie raamaturiiulil muudab kergemaks asjaolu, et tegu on artiklikogumikuga. Kena on näha, et vana kunsti uurimine pole jäänud ega kavatse jääda uue arhitektuuri ja kunsti popi kostüümi varju.

  • Victor Margolin
  • Kirjastus: Eesti Kunstiakadeemia, 2008
Victor Margolin on üks disainiuuringute teerajajaid ning Chicago Illinoisi Ülikooli kunsti- ja disainiajaloo professor.

Aasta alguses käis ta on ka meil siin Eestis - Eesti Kunstiakadeemias huvilistele esinemas ning andis üliõpilastele disainiteooria kursuse.

Chicago professor on olnud peamisi disainiuurimise teoreetikuid maailmas viimased 30 aastat ja on ala tõeline staar. Kogumikus arutleb ta disaini olemuse ja uurimise, mineviku ja tuleviku üle.

Kogumik on jagatud kaheks osaks - disainipraktika ja disainiuuringud. Artiklid on valdavalt sellistel teemadel nagu disain kui poliitiline instrument, jätkusuutlik disain ning disaini ja arenenud tehnoloogia vahelistest suhetest tulenevad probleemid.

Kogu raamatut läbib autori soov tuua esile mitmesuguste disaini loomise ja sellest mõtlemise viiside omavahelisi alusseoseid.

Muu hulgas esitab Margolin disaineritele ja uurijatele ettepaneku uue eetilise tegevusplaani loomiseks, mis hõlmaks vastutust kasutajate ees, jätkusuutlikkuse aspekte ning keerulisi küsimusi sellest, kuidas mõistlikul määral rakendada arenenud tehnoloogiat inimelu probleemide lahendamiseks.

Raamatu väljaandmist on toetanud Ameerika Ühendriikide suursaatkond Eestis ja Eesti Kultuurkapital ning see ilmub "Disainiraamatu" sarjas.

  • Üla Koppel, Ingrid Ruudi
  • Kirjastus: Evald Okase Muuseum, 2008
Nelja aasta eest Evald Okase Muuseumi ja Haapsalu linnavalitsuse koostööd korraldatud fotokonkurss "Väikeste majade Haapsalu" tõukas koostajaid kokku panema toonase mõõduvõtmise ja viimaste aastate parimate väikelinnapiltide raamatut. Siin on parimad tööd võistluselt ja lisaks pilte sel osalenud piltnikelt hilisemast ajast, ent kõikidel on fotograafid ajanud taga seda pisikeste majade keskkonda, mis Haapsalust Haapsalu teeb. Linnad, ja mitte ainult nemad, on ju alatasases muutumises ning nii on kena aeg-ajalt tugevamini aimuv miljöötunne mõnel moel kokku võtta.

Näiteks pildiraamatus. Ja parimas mõttes pildiraamat see stiilne trükis ka on. Teksti võib piltlikult öeldes ühe käe näppudel üles lugeda. Majade, nendevaheliste ruumide ja detailide ülesvõtted annavad edasi vaikse väikelinna rahulikku iseloomu. Tegemist pole edvistava reklaamköitega ega ka ajalooraamatuga. Enamikul lehekülgedel on proovitud püüda kinni hoopis valgust väikelinna väikeste majadega tänavail.

Pilte ei risusta allkirjad iga maja aadressi, arhitekti nime või mõne ajaloolise seigaga. "Väikeste majade Haapsalu" on rohkem nagu jalutuskäik väikeste majade Haapsalus. Ega tundmatus linnas uidates ju ka majadelt nende arhitektide nimed ja ajaloolised seigad vastu vaata. Need polegi sellise kogemuse jaoks esmatarvilikud elemendid, need väsitaksid. Raamatusse poleks leheküljenumbreidki tarvis olnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing