Mädamunalõhnaline gaas kontrollib vererõhku

03. november 2008, 13:54

Keharakkude poolt toodetav divesiniksulfiid
on oluline vererõhu regulaator, kinnitavad ajakirjas Science avaldatud
eksperimendid geneetiliselt manipuleeritud hiirtega.

Divesiniksulfiid on tugeva mädamuna lõhnaga väga mürgine gaas, mis väidetavalt võib kontsentratsioonis 0,1 mahuprotsenti õhust tappa inimese mõne hingetõmbega, vahendas Eesti Geenikeskus.

Väga väikestes kogustes tekitatakse divesiniksulfiidi aga keharakkudes ühest aminohappest, tsüsteiinist. Kui esimene divesiniksulfiidi moodustav imetaja ensüüm oli teada juba aastast 1982, siis selle mürgise gaasi füsioloogiline mõte selgitati välja paarkümmend aastat hiljem – selgus, et selle gaasi manustamine hiirtele laiendas oluliselt nende veresooni ja langetas seeläbi vererõhku. Järeldati, et divesiniksulfiid kuulub gasotransmitterite ehk gaasiliste signaalmolekulide hulka. Sellesse perekonda kuuluvad veel lämmastikoksiid (NO) ja süsinikmonooksiid ehk vingugaas (CO), mis samuti osalevad vererõhu reguleerimisel.

Vastses uurimuses geneetiliselt manipuleeritud hiirtega tegid Sol Snyder ja kolleegid USA John Hopkinsi ülikoolist kindlaks, et divesiniksulfiidi sünteesivatest ensüümidest ühe puudumisel langeb divesiniksulfiidi tase südames ja aordis umbes 80 protsenti ning vereseerumis 50 protsenti. Võrreldes kontrollhiirtega oli madalama divesiniksulfiidi tasemega hiirtel tunduvalt kõrgem vererõhk, andes lõpliku kinnituse selle gaasi toimimisele veresoonte lõõgasti ja vererõhu regulaatorina.

Kui divesiniksulfiidi veresooni lõõgastavad omadused osutuvad võrreldavaks lämmastikoksiidiga, võivad tema toimet reguleerivad ravimid pakkuda alternatiivi NO-põhistele ravimitele nagu nitroglütseriin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2008, 17:08
Otsi:

Ava täpsem otsing