Rainer Saad • 3. november 2008 kell 22:00

Euroliidu majandus tammub ühel kohal

Majandusprognoosist selgub, et kõigi ELi liikmesriikide majandused on sattunud finantskriisi raske löögi alla, mida raskendab eluasemeturu korrastumine ajal, mil välisnõudlus kukub kiiresti.

Eesti Panga pea kaks nädalat tagasi avaldatud prognoos ennustas meile SKP vähenemist tänavu 1,8% võrra ja 2009. aastal 2,1% jagu. 2010. aastaks ennustas Eesti Pank Eestile 3%list majanduskasvu.

Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere sõnul tuleb järgmisel aastal majanduskasvu mõttes kehv saagiaasta kõikides ELi riikides. "Eesti jaoks tähendab see paratamatult kehvemaid eksporditulude väljavaateid, mis paraku aitab meie majanduslangusele kaasa. Siiski on Eesti Panga sügisprognoos juba arvesse võtnud väga nõrka väliskeskkonda ning suurt uudist Euroopa Komisjoni prognoosist meie jaoks ei tulnud," rääkis Lindpere.

Suurema löögi alla satuvad tema sõnul need tegevusharud, mis on finantsvõimendusest enam sõltuvad kas pakkumise või nõudluse poolelt. Lindpere soovitab nii majanduslanguse kui ka -tõusu ajal investeerida tegevusharudesse, mis siluvad olemasoleva portfelli tuluvoogusid. "Üleüldise finantsturgude paanika taustal on neid tegevusharusid muidugi raske leida," tõdes ta siiski.

Siiski on äärmiselt vähetõenäoline, et nõudlus langeb ühtlaselt kõikide kaubagruppide lõikes.

Hetkel kuum