Kertu Ruus • 4. november 2008 kell 22:00

Washingtoni valijad ladusid hääli Obamale

Kõik Äripäevaga rääkinud inimesed eri vanusest ja rassist kinnitasid, et hääletavad demokraatide kandidaadi Barack Obama poolt.

"Meil oleks vaja iPodi-presidenti," teatas Kip Pierson, 31aastane valge näitleja ja fotograaf, pidades silmas Obama karismaatilisust ja oskust valijatega suhelda. Pierson lisas, et kui ta saaks valida presidendiks ükskõik kelle, siis oleks selleks Apple'i juht Steve Jobs.

Teisedki inimesed ei teinud oma eelistusest saladust ja olid lahkesti nõus selgitama, miks nad Obamale oma hääle annavad. Pensionile jäänud 69aastane antropoloogiaprofessor Leedom Lefferts tõi välja, et Obama on vastutustundlik riigimees ja seepärast on tema poolt hääletamine tegelikult konservatiivne käitumine. "Just Obama on ju vastutustundliku valitsuse esindaja," märkis mees. "Tema kulutab meie raha arukalt."

Leffertsiga nõustus ka tema kaaslanna, 64aastane muuseumikuraator Louise Cort. "Obama on intelligentne ja ta pole seda varjanud," sõnas Cort. Mõlemale imponeerib see, et kandidaat ei püüa näida lollim, kui ta tegelikult on, et rahvaga semutseda.

Eluaeg demokraate toetanud Lefferts ja Cort ootavad Obamalt võidu korral aastate jooksul palju otseseid pöördumisi rahva poole, nagu oli kunagi kombeks Franklin Rooseveltil, kui too pidas televisioonis oma jutuajamisi rahvaga ehk nn kaminavestlusi.

Nicole Park, 38aastane mustanahaline viipekeele tõlk tahab, et asjad muutuksid. "Tahan minna tagasi sellesse aega, kus inimesi ei ähvardanud töökohast ja kodust ilma jäämine," sõnas ta. Park lisas, et kuigi ta ei uskunud, et tema eluajal valitakse ametisse mustanahaline president, ning rassiküsimus on talle oluline, teeb ta otsuse eelkõige siiski valimisplatvormide alusel.

Peamised teemad, mille põhjal inimesed sel aastal oma hääle andsid, olid majandus, tervishoid, haridus, julgeolek ja välispoliitika. Valijad rõhutasid, et Obama hoolib tavalisest inimesest ja saab aru, et kodused probleemid tahavad lahendamist. See, et Washingtonis toetavad inimesed Obamat, pole üllatav, sest pealinn on traditsiooniliselt kaldunud demokraatide poole.

Kõik valimisjaoskonna ees intervjueeritud inimesed märkisid ka seda, et pole veel kunagi valimispäeval näinud nii pikki järjekordi. Tänavustelt valimistelt oodatakse enneolematut valimisaktiivsust.

24aastase mustanahalise Sonija Parsoni sõnul on talle äärmiselt oluline, et presidendiks saaks mustanahaline. "Kes ütleb, et rass pole oluline, see valetab," nentis Parson.

Küsimusele, kelle poolt ta hääletaks juhul, kui mustanahaline kandidaat oleks talle vastumeelne isik, vastas Parson, et siis peaks ta ikka väga-väga tõsiselt järele mõtlema.

Hetkel kuum