Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õige mees võitis: Barack Obama

  Äripäev tervitab USA valija otsust ja leiab, et Barack Obama asumine maailma mõjuvõimsama mehe toolile toob kasu ka Äripäeva lugejale.
  Esmapilgul võib meie toetus kõrgemaid makse ja riigi suuremat sekkumist aukohale tõstvale demokraadile üllatav olla. Samuti on ju just vabariiklased olnud välispoliitikas kompromissitumad ja Obamal puuduvad pealegi välispoliitilised kogemused. Põhjendame siis.
  Süsteemse vea parandus finantsmaailmas ja majanduskriis on löönud segamini traditsioonilise parem-vasakpoolse skaala. Riiklikku sekkumist pooldavad nii vabariiklased kui ka demokraadid sarnaselt teiste riikide suurparteidele. Tõele au andes olid utoopiavaldkonda kuuluvad ehk USA maksumaksjale üle jõu käivad mõlema kandidaadi majandusabipaketid. Ning John McCaingi oleks demokraatidega koostööle läinud.
  Küll on aga Obamal presidendiks saades McCaini ees oluline eelis tema traditsioonidest kammitsemata värske mõtlemine. McCaini peetakse äkilise temperamendiga vana kooli inimeseks, järeleproovitud võitlejaks, kuid suure tõenäosusega on rahulikumat ja uut lahendust otsiv Obama parem valik. See on nagu kriisis ettevõttega - kui tahad tõelist muutust, võta uus juht väljast.
  Nii USA kui ka kogu maailm vajab muutust. Tõsi, USA president ei ole oma otsustes ja reformide tegemises just ülemäära vaba, huvigrupid alates armeest kuni tööstushiiglasteni on väga hästi suutnud end Valges Majas maksma panna, kuid siin astub mängu meeskonna tugevus. Ning Obamal on see alates asepresident Joe Bidenist meie meelest tugevam ja kogenum.
  Bideni suhtumine Venemaasse on kõike muud kui sinisilmne ja pealegi on demokraadid olnud alati rohkem huvitatud Venemaa sisearenguist, mille suhtes USA senine president silmad kinni pigistas. USA on Eestile julgeolekugarantii ja selles suhtes pole meil kahtlust, et Obama juhtimisel see garantii jääb.
  Paljukõlanud vastuargument Obamale, et kodu- ja välismaised terroristid panevad ta presidendiks saades proovile, pole Äripäeva arvates veenev. USA presidendi ametikoht on niigi paljude organisatsioonide sihikul, olgu liider kes tahes.
  On üks oht, millele peab tähelepanu pöörama ning kus jääb vaid loota, et avanenud võimalust kuritarvitama ei hakata. Nimelt konsolideerub Obama võiduga demokraatide võim USAs. Kaheksa aastat on Valges Majas olnud vabariiklased, nüüd lähevad aga Kongressi mõlemad kojad ja Valge Maja demokraatidele.
  Kiireid muutusi paremuse poole pole ka Obama juhtimisel oodata. Küll on lootust, et just Obama suudab USA maine puhastamise ja Euroopaga koostöö taastamisega maailma finants- ja majanduskriist rutem välja tuua.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Enne sanktsioone varuti hoogsalt Venemaa vineeri Sõda puiduvedu suurt ei raputanud
Ukraina sõja puhkemise järel räägiti Vene sanktsioonide kartuses nii vajadusest raiemahtu suurendada kui ka ladudest, mis on täis varutud odavat Vene puitu. Maksuameti statistikast kumbagi otseselt ei paista, äri käis edasi nii nagu enne sõja algust.
Ukraina sõja puhkemise järel räägiti Vene sanktsioonide kartuses nii vajadusest raiemahtu suurendada kui ka ladudest, mis on täis varutud odavat Vene puitu. Maksuameti statistikast kumbagi otseselt ei paista, äri käis edasi nii nagu enne sõja algust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.