ÄP fototoimetus • 5. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Õige mees võitis: Barack Obama

Äripäev tervitab USA valija otsust ja leiab, et Barack Obama asumine maailma mõjuvõimsama mehe toolile toob kasu ka Äripäeva lugejale.

Esmapilgul võib meie toetus kõrgemaid makse ja riigi suuremat sekkumist aukohale tõstvale demokraadile üllatav olla. Samuti on ju just vabariiklased olnud välispoliitikas kompromissitumad ja Obamal puuduvad pealegi välispoliitilised kogemused. Põhjendame siis.

Süsteemse vea parandus finantsmaailmas ja majanduskriis on löönud segamini traditsioonilise parem-vasakpoolse skaala. Riiklikku sekkumist pooldavad nii vabariiklased kui ka demokraadid sarnaselt teiste riikide suurparteidele. Tõele au andes olid utoopiavaldkonda kuuluvad ehk USA maksumaksjale üle jõu käivad mõlema kandidaadi majandusabipaketid. Ning John McCaingi oleks demokraatidega koostööle läinud.

Küll on aga Obamal presidendiks saades McCaini ees oluline eelis tema traditsioonidest kammitsemata värske mõtlemine. McCaini peetakse äkilise temperamendiga vana kooli inimeseks, järeleproovitud võitlejaks, kuid suure tõenäosusega on rahulikumat ja uut lahendust otsiv Obama parem valik. See on nagu kriisis ettevõttega - kui tahad tõelist muutust, võta uus juht väljast.

Nii USA kui ka kogu maailm vajab muutust. Tõsi, USA president ei ole oma otsustes ja reformide tegemises just ülemäära vaba, huvigrupid alates armeest kuni tööstushiiglasteni on väga hästi suutnud end Valges Majas maksma panna, kuid siin astub mängu meeskonna tugevus. Ning Obamal on see alates asepresident Joe Bidenist meie meelest tugevam ja kogenum.

Bideni suhtumine Venemaasse on kõike muud kui sinisilmne ja pealegi on demokraadid olnud alati rohkem huvitatud Venemaa sisearenguist, mille suhtes USA senine president silmad kinni pigistas. USA on Eestile julgeolekugarantii ja selles suhtes pole meil kahtlust, et Obama juhtimisel see garantii jääb.

Paljukõlanud vastuargument Obamale, et kodu- ja välismaised terroristid panevad ta presidendiks saades proovile, pole Äripäeva arvates veenev. USA presidendi ametikoht on niigi paljude organisatsioonide sihikul, olgu liider kes tahes.

On üks oht, millele peab tähelepanu pöörama ning kus jääb vaid loota, et avanenud võimalust kuritarvitama ei hakata. Nimelt konsolideerub Obama võiduga demokraatide võim USAs. Kaheksa aastat on Valges Majas olnud vabariiklased, nüüd lähevad aga Kongressi mõlemad kojad ja Valge Maja demokraatidele.

Kiireid muutusi paremuse poole pole ka Obama juhtimisel oodata. Küll on lootust, et just Obama suudab USA maine puhastamise ja Euroopaga koostöö taastamisega maailma finants- ja majanduskriist rutem välja tuua.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt