Leiti vanadusnõrkuse ravim

06. november 2008, 19:31

Uus ravim, mis taastab vanemate inimeste
kätel ja jalgadel lihased ning parandab lihaste biokeemiat peaaegu noore
inimesetasemeni, on jõudnud katsetuste faasi.

Hiljuti läbi viidud katsetes hinnati ravimi nimega MK-677 ohutust ja tõhusust ning leiti, et ravim taastas 20 protsenti normaalse vananemise käigus hävinud lihasmassist. Hea tervise juures olevatel vanainimestel tõusis kasvuhormooni ja insuliinilaadse kasvufaktori IGF-I tase võrreldavaks tervete noorte inimeste tasemega, ütles Virginia ülikooli teadlane Michael O. Thorner võrguajakirjale LiveScience.

"Meie uurimus näitab, et vananemisnõrkuse vastaste ravimite väljatöötamine on võimalik,” ütles Thorner. „Selliste ravimite otsimine on viimasel ajal muutumas üha tähtsamaks, sest keskmine eluiga tõuseb kogu maailmas ning enamik vanuritest tahab jääda ka vanas eas piisavalt tugevaks, et endaga ise toime tulla.”

Kaks aastat kestnud platseebokontrolliga topeltpimetestis osales 65 meest ja naist vanuses 60 kuni 81 aastat. Uurimistulemustest kirjutatakse pikemalt ajakirja Annals of Internal Medicine 4. novembri numbris.

Ravim jäljendab kasvuhormooni GHSR stimuleerivat valku greliini. Ravimivalmistajad keskenduvad greliinile, sest see aine mängib olulist rolli kasvuhormoonide reguleerimises ning söögiisu tekitamises. Teadlaste hinnangul võib see olla suurepärane ravim ainevahetushäiretele, mis on seotud kehakaalu ja keha ülesehitusega.

Esialgsed katsed edukalt läbinud ravimid ei õigusta ennast siiski alati edaspidistes testides.

Antud uurimusega tõestati, et selline meetod võiks põhimõtteliselt toimida. Edaspidi selgitatakse põhjalikumate ja pikemate uuringutega välja, kas MK-677 on vanadusest nõrgenevate inimeste raviks tõhus ning pikaajaliselt ka ohutu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 13:33
Otsi:

Ava täpsem otsing