EL kibeleb Venemaaga partnerluskõnelusi jätkama

10. november 2008, 13:39

Ehkki Venemaa ei ole viinud kõiki oma
vägesid Gruusia sõja puhkemise eelsetele positsioonidele, nagu EL nõudis,
kibelevad ELi vanemad liikmesriigid Venemaaga partnerlusleppe kõnelusi
jätkama.

Nende kõneluste külmutamine oli ainus sanktsioon, mida Euroopa Liit Venemaa suhtes rakendas pärast augusti alguses puhkenud sõda Venemaa ja Gruusia vahel, mille järel Venemaa tunnustas kiiresti Gruusiast lahku löönud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust.

Täna teatasid Briti ja Rootsi välisministrid David Miliband ja Carl Bildt ühisavalduses, et kõneluste jätkamine Venemaaga on ELi huvides. Ministrid kinnitasid, et see ei tähenda näo tegemist, et midagi pole juhtunud ega Gruusia konfliktis uue lehe pööramist. „EL kavatseb kinni pidada nõudlikust mandaadist, mis kõnelusteks on kokku lepitud,“ kinnitasid ministrid. Sealsamas kirjutavad Miliband ja Bildt, et „meil on vaja ja me tahame Venemaaga koostööd teha. Läbirääkimised partnerlusleppe üle on pragmaatiline viis kaitsta oma huvisid mitmetes olulistes valdkondades nagu energeetika, kliimamuutused ja kaubandus ning süvendada reeglitel põhinevat suhtlemist,“ vahendas Financial Times.

Seni on Rootsi ja Suurbritannia olnud vanadest ELi liikmesriikidest Venemaa suhtes ühed kõige kriitilisemad. Ilmselt ei taha nad Venemaa suhtes veelgi kriitilisemate uute liikmesriikidega ühte "patta" sattuda, kirjutas FT.

Venemaa küsimus on ELi kahte leeri jaganud – vanadest liikmesriikidest tahaksid Saksmaa ja Itaalia võimalikult kiiresti kõnelusi jätkata. Ida-Euroopa ei kiirustaks – nädal tagasi tegid Leedu president Valdas Adamkus ja Poola president Lech Kaczynski ühisavalduse, kus ütlesid, et aeg Venemaaga kõnelusi jätkata pole veel küps.

Saksamaa ja Itaalia seevastu ei toeta karme sanktsioone Venemaa vastu, kuna ELi poliitilised ja majandussidemed Venemaaga on liiga tähtsad, et neid Gruusia pärast ohverdada. Saksamaa ja Itaalia hinnangul on Gruusia president Mihhail Saakašvili vähemalt osaliselt konflikti puhkemise eest vastutav.

Täna kohtuvad ELi välisministrid, et ühtlustada ELi seisukohad enne 14. novembril Nice’is toimuvat Venemaa ja ELi tippkohtumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. November 2008, 13:30
Otsi:

Ava täpsem otsing