Munarakkudest on saanud kriisiaja päästerõngas

10. november 2008, 15:12

Naised on hakanud vaatama oma munasarju kui
võimaliku rahateenimisvahendit. USA viljatusravikliinikud on viimastel kuudel
märganud munarakke annetada soovivate doonorite hulga järsku kasvu.

Illinoisi osariigis munarakkude vahendamisega tegeleva Center for Egg Options omanik Nancy Block ütles, et munarakke loovutada soovivate naiste arv on järsult kasvanud, kirjutas New Scientist. Tema sõnul on oluliselt kasvanud just nende doonorite arv, kes pole varem munarakke loovutanud, samas on rohkem ka neid, kes on juba varem doonoriks olnud, kuid otsustanud nüüd tagasi tulla.

Senini käis agentuuris nädalas umbes 25 naist, kes soovisid annetada munarakke ning üks-kaks naist, kes soovivad olla surrogaatemaks. Nüüd on aga selgelt märgata kasvu: nädalas keskmiselt 32 naist pakub munarakke ning kolm-neli pakkumist olla surrogaatema.

Floridas tegutseva samasuguse kliiniku Our Fairy Grandmother president Cathy Ruberto sõnul on märgatav sama tendents. Augustis oli uusi doonoriavaldusi 18, septembris 33. Oktoobris oli kõigest kahe päevaga 36 munarakudoonori kandidaati.

Ruberto on töötanud kunstliku viljastamise valdkonnas 18 aastat ning tema sõnul pole kunagi varem olnud sellist tungi munaraku- või spermadoonoriteks või siis surrogaatemaks.

„Ma ei suuda leida muud selgitust, kui asjaolu, et praegune majandusolukord sunnib inimesi otsima võimalusi asendada oma kadunud sissetulekuid,“ ütles ta.

Nancy Blocki kliinikus saab doonor 7000 dollarilise hüvitise protseduuri eest, mis sisaldab mitmenädalast ravimite võtmist ja mõnda tundi kliinikus, kus munarakud tegelikult võetakse. Kuigi paljud naised soovivad teisi lastesaamisel aidata, on Blocki sõnul liikumapanev jõud siiski rahaline kompensatsioon. „Nad on raskustes ja elavad kuust-kuusse.“

Samas pole mingit garantiid, et värsked doonorid üldse sobivad. Vaid iga neljas kandidaat vastab rangetele nõuetele, mida doonorile esitatakse. Nii ei tohi doonoril olla mitmete geneetilise tagapõhjaga haiguste riski, doonori tervis peab olema korras ja ta peab sobima doonoriks ka oma isikuomadustelt.

Kuigi doonorikandidaate on rohkem, pole USAs hetkel doonormunarakkude defitsiiti, seega on võimalik viljastusprotseduuridele minejatel hoolikamalt valida. Ühtlasi võib vilets majandusolukord kärpida kalliste viljatusraviprotseduuride nõudlust, seda tendentsi pole viljatusravikliinikud veel märganud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing