Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investorid vihkavad odavust

  Kui supertarbijatele meeldivad poodides allahindlused, siis investorid millegipärast vihkavad neid börsidel.
  Investorid ei pruugigi päris valel teel olla - kuigi hind on madalam, võib ka väärtus (ettevõtete tulemus) olla viletsam.
  Bespoke Investment Group heitis pilgu valitud aktsiaturgudele, et vaadata, kus on aset leidnud suurimad muutused hinna-kasumi suhtarvudes (P/E) aasta algusega võrreldes.
  Üllataval kombel on suurima odavnemise läbi teinud arenevate turgude aktsiad. Näiteks Bulgaarias osteti aktsiad, kui hinna-kasumi suhe oli algul 48,46, siis nüüd 6,22 näidu juures ei taheta aktsiatest kuuldagi.
  Hiina aktsiaturg, mis on olnud pikka aega väga kallis, on muutunud USAst odavamaks. Hiina aastaalguse P/E suhe, kus on arvestatud viimase nelja kvartali majandustulemustega, on kukkunud 44,28-lt 14,55-le.
  Hoopis teine lugu on USAga. USAs on hinna-kasumi suhe kasvanud 20,11-lt 20,54-le. 84 turu seas on vaid viis riiki, kes on selle vägitükiga hakkama saanud. Karuturgudel (langevad aktsiaturud) kukuvad aktsiate hinnad tavaliselt rohkem kui ettevõtete tulemused. USAs on aga ettevõtete tulemused halvenenud kiiremini, kui aktsiate hinnad on jõudnud järele tulla.
  Tekib muidugi küsimus - miks käituvad investorid nii absurdselt, et tormavad karjadena ummisjalu turgudele, mis on kasvanud, ajades ettevõtete suhtarvud ülikõrgeks. Kui miski ei meeldi, tormatakse sama kähku sealt minema, ajades aktsiad uskumatult odavaks.
  Tagasivaates võiks vist öelda - ega ikka turule tormates ei olnud ettekujutust, mida ja miks osteti - osteti, kuna kõik ostsid. Ja lahkudes leitakse igasugu häid põhjuseid, miks sinna turgudele mitte kunagi tagasi pöörduda. Ettevõtted on vähe läbipaistvad, makrotaust on kiiresti halvenev, krediit tõmbub kokku. Ja eelistatakse osta tuntud USA aktsiaid - kallilt. Ikkagi kodule lähemal ja käegakatsutavamad. See ajalooliste suhtarvude vaatamine ei anna muidugi kogu pilti - huvitavam on see, mis saab ettevõtete kasumitest.
  Kui isegi tavalistel aegadel on prognoosides suur viga sees, siis nüüd on üldkeskkond sedavõrd muutnud, et prognoosidele ei ole erilist mõtet tähelepanu pöörata. Jääb vaid üle olla valmis osta ettevõtteid, mis on odavad - nii teiste suhtes kui ka turu suhtes.
  Vähemalt mõtlevad nii väärtusinvestorid, kelle õuel peaks olema pidu. Aastakümneid ei ole ju nende ees olev menüü nii paks olnud. Oht on vaid selles, et odavad asjad võivad muutuda paanikas veelgi odavamateks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.