Tõnis Oja • 11. november 2008 kell 22:00

Naftabarrel alla 60 dollari taseme

Nafta hind langes eile ka New Yorgi kaubabörsil alla 60 dollari taseme, Londoni rahvusvahelisel börsil oli musta kulla hind nii odav juba varem.

Hinnalangusele andis uue hoo globaalne majanduskasvu aeglustumine ning ennustused, et Rahvusvahelise Energeetikaagentuur (IEA) vähendab homme avaldatavas raportis nõudluse kasvu prognoosi, mis on praegu 700 000 barrelit ööpäevas ehk 0,8 protsenti.

Aluse taolisteks arvamusteks andis Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), kes hoiatas möödunud nädalal, et meid ootab ees majanduse kahanemine korraga nii USAs, Jaapanis kui ka Euroopas. Viimati oli taoline olukord viimati üle 60 aasta tagasi ehk teisisõnu pärast Teise maailmasõja lõppu.

"Arvestades IMFi andmeid, on äärmiselt tõenäoline, et nad (IEA) alandavad prognoosi, ütles uudisteagentuurile Bloomberg investeerimispanga JPMorgan Chase tooraineturgude analüüsigrupi juht Lawrence Eagles, kes arvab, et agentuur alandab nõudluse kasvu 320 000 barrelini ööpäevas.

"Igasugune number, mis näitab suuremat nõudluse kasvu kui null, on positiivne," lisas ta. Eaglesi arvamus võib olla üsna tõepärane, sest ta töötab investeerimispangas alles selle aasta septembrist, olles varem viis aastat töötanud sellesama raporti toimetajana.

Nafta hind, mis kerkis suvel rekordilise 147,27 dollarini barrel, on kukkunud 80 dollarini. Toorainetele spetsialiseerunud maaklerfirma Vitol Groupi tegevjuht Ian Taylor ennustas, et järgmisel aastal võib nõudlus nafta järele kahaneda miljoni barreli võrra ööpäevas.

Hetkel kuum