Dieet ja trenn ühes tabletis koos

Siim Sepp 13. november 2008, 00:00

Seega annab see toimeaine lootust, et tulevikus võib meil olla ravim, mis aitab ülekaalulisuse vastu. Viinamarjades ja punases veinis leiduval looduslikul antioksüdandil - resveratoolil - arvatakse olevat mitmeid tervisele kasulikke omadusi, mis seostuvad pikaealisuse, südame tervise ja ainevahetusega.

Kuid hiirtega tehtud katsed näitasid, et inimesed peaks sel juhul tarbima punast veini lausa kümnete liitrite kaupa, et resveratooli kasulikud mõjud avalduksid. Nii rohke veinijoomine pole aga mingil juhul tervislik, seega tuleks ainet pigem tarbida tableti kujul, kirjutas Discovermagazine.

Farmaatsiakompanii GlaxoSmithKline laborites ongi loodud uudne ravim nimega SRT 1720, mis on loomkatsetes andnud väga lootustandvaid tulemusi. Nimelt lülitas ravim rasvarikkal menüül hiirte ainevahetuse rasvu põletavale režiimile, mis tavaliselt juhtub siis, kui kehal pole enam mujalt energiat ammutada. Nii juhtub näiteks toidupuuduse või suure füüsilise koormuse puhul. "Ravim aktiveeris samad ensüümid, mis aktiveeruvad siis, kui inimesed lähevad trenni," ütles Glaxo tütarfirma Sirtris Pharmaceuticals asepresident Peter Elliott.

Ajakirjas Cell Metabolism ilmunud artiklis kirjeldavad teadlased katseid, kus hiired olid kümme nädalat kaloririkkal dieedil ning neil oli takistatud regulaarse kehalise koormuse saamine. Samal ajal said hiired ravimit SRT1720.

Katseperioodi lõpuks olid hiired jooksurattal oluliselt vastupidavamad ning neil ei tekkinud ka kalorirohke menüü tõttu ainevahetushäireid, ülekaaluga seotud haigusi ega häireid insuliini tootmises. Isegi kolesteroolitase paranes.

Kui samasugused katseid oleks läbinud inimene, võiks rääkida sellest, kuidas ainuüksi tableti toimel saab tugitoolis vedelevast õgardist usin harjutaja, kes peab ranget dieeti ja tegeleb regulaarselt spordiga.

Ravim aktiveerib mitmeid ensüüme, mis reguleerivad seda, kuidas rakusiseselt muudetakse glükoos energiaks. Järgmise sammuna katsetavad teadlased SRT1720 ohutust primaatidel, seejärel inimestel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing