Ain Alvela • 12. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Paldiskis hakkab selle aasta detsembris podisema tsingipada

Paldiski Tehnopargi 24 krundist soetas endale esimesena tootmismaa metallitööstuse ettevõtete Bestnet ja Kohimo omanduses olev AS Paldiski Tsingipada. Ettevõte rajab ligemale 1,5 hektari suurusele krundile kuumtsinkimise tehase Zincpot, mis ei konkureeri juba mitu aastat tegutseva Eesti suurima musta metalli tsinkimisega tegeleva Galv-Estiga niivõrd suuruse poolest, kuivõrd soovib olla konkurentidest paindlikum.

ASi Paldiski Tsingipada tegevjuht Peeter Poolake märkis, et kuigi Galv-Est on võimeline tsinkima suuremaid detaile, püüab Zincpot konkurendist eristuda paindlikuma tööga, sest Paldiski tehas on varustatud selle valdkonna praegu saadaoleva tipptehnoloogiaga. Zincpoti tsinkimisvann on 7 meetrit pikk, 1,5 meetrit lai ja 2,8 meetrit sügav.

"Euroopa teiste sarnaste ettevõtete praktika näitab, et seitsmemeetrises vannis saab ära tsinkida 60% kõikidest vajadustest," kinnitas Peeter Poolake. "Oleme teenindusettevõte, kes täidab klientide konkreetseid tellimusi."

Poolakese sõnul panustab Paldiski Tsingipaja tehas ekspordile, sest eelluure näitab lähinaabrite, ennekõike Soome ja Rootsi ettevõtete suurenevat huvi säärase teenuse vastu.

"Esialgne plaan on lasta tehase tsinkimisvannist läbi 6000 tonni musta metalli aastas, millest neljandik peaks minema piiri taha," selgitas Poolake. "Alguses rakendame tööle vaid ühe vahetuse, tootmises saab tööd 13 inimest. Tehase tehniline valmisolek on töötada kolmes vahetuses ja töödelda aastas 18 000 tonni metalli."

Saksamaalt ja Austriast tarnitud tehase sisseseade on tehnika viimane sõna, kõige uuenduslikum on passiveerimise ehk tsingirooste (ZnO) vältimise tehnoloogia rakendamine. Valget värvi tsingirooste tekkimist on eriti oluline vältida toodete juures, mis peavad võimalikult pika aja jooksul oma kaubandusliku välimuse säilitama. Säärased on näiteks detailid, millest pannakse kokku Bestneti toodetavad Tiki-Treileri sõiduautohaagised.

Tsinkimistehase rajamine Paldiskisse läheb maksma 164 miljonit krooni, sh kohalikus tehnopargis krundi soetamisele kulunud ligi 10 miljonit krooni.

"Meie tehnoloogia on praegu kõige moodsam, ent aastas kerkib maailmas 4-5 sellist tehast ja iga uus on eelmisest millegi poolest uuenduslikum," ütles Poolake.

Paldiski Tehnopargi juhatuse liige Nikolai Pitšugovi sõnul annavad tööstuspargid ettevõtetele head sünergiat, sest sellistel aladel on tootmise alustamine lihtsam ja odavam, kui kuskil "põllu peal".

"Regiooni moodsaima kuumtsinkimistehase töölehakkamine peaks avama eelduse, et siia koonduks veelgi metallifirmasid, kes nii või teisiti vajavad üksteise teenuseid," kommenteeris Pitšugov.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt