Eesti tervishoiul parim hinna-kvaliteedi suhe

Liis Kängsepp 13. november 2008, 10:32

Eesti tervishoiusüsteem pakub Euroopa Liidu
tervishoiuteenuste tarbijaindeksi järgi jätkuvalt parimat hinna ja kvaliteedi
suhet.

Kuues kategoorias, mis käsitlevad 34 tulemuslikkuse näitajat, sai Eesti 1000st punktist 669. Kategoorias „Bang for the Buck” (parim hinna ja kvaliteedi suhe SKP järgi) oli Eesti taas selge võitja.

„Eesti on märkimisväärselt parandanud tervishoiuteenuste üldist kättesaadavust: ooteajad on muutunud lühemaks ning paranenud on juurdepääs uutele ravimitele. Tundub, et valitsus on meie eelmise aasta soovitusi kuulda võtnud,” leiab ECHI teadusdirektor dr Arne Björnberg.

Täna avaldatud 2008. aasta Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeksi (ingl k Euro Health Consumer Index, EHCI) järgi Euroopa patsiendisõbralikemate tervishoiusüsteemide pingereas 11. kohal. Selle tulemusega asetub Eesti kohe Prantsusmaa järele, edestades muu hulgas Belgiat, Ühendkuningriiki, Hispaaniat ja Itaaliat.

Esimesel kohal on 839 punktiga Madalmaad, kellele järgnevad Taani (2008. aasta diabeediravi tarbijaindeksi võitja), Austria (2007. aasta EHCI võitja), Luksemburg ja Rootsi.

„Keskmise sissetulekuga riigina peaks Eesti suutma suurendada üldist ravimihüvitist. Hoolimata suurtest muudatustest, näitavad konkreetseid haigusi käsitlevates südameravi ja diabeediravi tarbijaindeksites mõõdetud tundlikumad kategooriad, et palju on veel teha,” märgib Health Consumer Powerhouse'i president hr Johan Hjertqvist, kui analüüsib indeksi põhjal Eesti tulemusi.

Euroopa tervishoiuteenuste tarbijaindeks reastab igal aastal Euroopa riiklikud tervishoiusüsteemid kuues põhivaldkonnas: patsiendiõigused ja -info, e-tervishoid, ooteajad, ravitulemused, süsteemi pakutavad võimalused ja ravimid. Indeks hõlmab 31 riiki. Esimest korda avaldati indeks 2005. aastal. Indeksi koostab Health Consumer Powerhouse riiklike statistikate ja sõltumatute uuringute alusel. Nagu kõik teisedki organisatsiooni tarbijaindeksid esindab käesolev indeks patsiendikesksest vaatenurka. Indeks koostatakse koostöös Euroopa Komisjoniga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. November 2008, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing