Kes tahab Viisitammele raha laenata?

13. november 2008, 14:19

Pärnu linnavalitsus kuulutas välja
riigihanke 21 miljoni kroonise laenu võtmiseks.

Majandusraskustes siplev suvepealinn käitub kui SMS-laenude nõiaringi sattunu ning tahab võtta uue laenu selleks, et maksta selle abil tagasi kunagi Sampo pangast võetud laen. Uue laenu loodab Pärnu linn tagasi maksta 81 kuu jooksul ehk veidi vähem kui 7 aastaga.

Pärnu linna selle aasta eelarve on 860 miljonit krooni, kuid kohustusi on linnal ca 600 miljonit krooni. Tõsi, suurema osa nende tagasimaksetähtajad saabuvad hiljem - valdavalt peale kohalikke valimisi, mis toimuvad järgmisel aastal. Ainuüksi viimasel jooksval aastal on linn volikogu liikme Raul Sarandi (IRL) sõnul juurde laenanud ca 400 miljonit krooni. Sel aastal maksab Pärnu linn laene tagasi vaid 5 miljonit krooni.

Kui seni on Pärnul õnnestunud laenude tagasimakseid tulevikku lükata, siis juba ülejärgmisest kuust peab linn iga kuu kuni juunini välja käima 10,3 miljonit krooni linnavalitsuse hoone ehitajale OÜle Steniard. Abilinnapea Simmo Saar on öelnud, et raehoone renoveerimine ehituse tippajal oli viga ja et 10 miljonit kuus laenu tagasi maksta käib linnale üle jõu.

Juba eelmise aasta lõpetas Pärnu kahjumiga - 53 miljoni krooniga. Tookord lubas Pärnu keskerakondlasest linnapea Mart Viisitamm vastutada selle eest, et see aasta lõpetada kindlalt plussis ning ei kartnud "peale võtta" uusi suuri kohustusi. Näiteks võeti kohe aasta alguses 127-miljoni krooni laenu Nordealt, et maksta varasemate investeeringute eest, renoveerida raekoda ja ehitada keskraamatukogu.

Raul Sarandi mäletamist mööda võtnud linn mitu aastat tagasi Sampo pangalt laenu just sellesama raamatukogu ehitamiseks. "Samas ega vahet polegi, milleks see laen võeti, tagasi peab selle ikka maksma," ütles Sarandi. Kuid kokku 90 miljonit krooni maksma läinud keskraamatukogu sai uhke ehk nagu märkis linnapea Viisitamm möödunud nädalal peetud avamiskõnes “Keskraamatukogu on läinud kalliks maksma, aga ta on valmis ja Eesti moodsaim!” .

Veel on Pärnu linnajuhid linna kohustusi tänavu suurendanud nii: 120 miljonit koolide sihtasutuse laenu, 140 miljonit spordihalli ehituse ja seotud kommunikatsioonide rajamise kohustus, lisandub veel nüüd võetav 21 miljonit krooni teise laenu tagasi maksmiseks. Ehk kokku 408 miljonit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. November 2008, 15:54
Otsi:

Ava täpsem otsing