Mari Hiiemäe • 13. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Juubelipidu kaasalaulmiseks

Karavani juubel on sedasorti üritus, mis tõotab kontserdiformaadile vaatamata kujuneda reipaks peoks. Ansambli solisti Karl Madise sõnul on repertuaaris vaid lood, mis on kuulajatele tuttavad. Küsimuse peale, kas soovi korral kaasa laulda tohib, ütleb Madis, et see on lausa enesestmõistetav.

"Kaasalaulmine on kohustuslik! Kui lava peal on pidu, siis me tahame, et ka rahvas saaks sellest osa. Me teeme kindlasti palju ühislaulmisi, mis annabki publikule peotunde," lubab Madis.

Esimeses kontserdipooles esitab ansambel Raimond Valgre ja Nat King Cole'i lugusid. Teises osas tulevad ridamisi Karavaniga seostatavad hitid "Pärlipüüdjast" alates.

Karavani algusaegadest toob ansambel taas live-esitusse lood, mida pole vahepeal mängitud enam kui viisteist aastat. Nende laulude taasavastamisprotsess on olnud põnev muusikutele endalegi. "Kirjutasin sõnad välja ja õppisin uuesti pähe, sest vahepeal on need meelest ära läinud," tunnistab Karl Madis.

Karavani mänedžer Toivo Lend usub, et kõige südantsoojendavam võiks Karavani juubelituur olla publikule vanuses 20-100 aastat ja rohkem, kuid kindlasti saavad sellest elamuse ka nooremad.

"Eestikeelne muusika on praegu eestlaste hulgas päris populaarne, seda räägivad ka teised Eesti ansamblid, Kukerpillid ja kes kõik veel. Oleme käinud esinemas koolilastele, üliõpilastele, samuti pere- ja suvepäevade külalistele. Näeme, et isegi lapsed oskavad kaasa laulda," ütleb Lend.

Kuigi Karavani hiilgeaeg Eesti popmuusika areenil jäi 1980ndate keskele, on ansambel tegusana püsinud siiani. "Meil on austajaid ikka küllaltki palju. Seda on näidanud kas või see, et meil on 25 aastat tööd olnud. Ja meid kutsutakse ikka esinema," nendib Madis. Viimasel ajal mängib Karavan eelkõige tellitud esinemistel era- ja firmapidudel, otsene kontserttegevus on jäänud tagaplaanile.

Et Karavani lood kõlaksid juubelikontsertidel sama värskelt nagu bändi noorpõlves, on tuurile kaasatud ansambel Noorkuu. Lisaks mõningatele paladele, nagu Valgre "Snowflakes" (eestikeelsena "Õige valik") ja "Talveöö", mida külalised esitavad ekstranumbritena, on Noorkuu ülesanne Karavani lugudele tausta laulda.

Madise sõnul annab Noorkuu lisamine kontserdile juurde mitu huvitavat nüanssi. Olulisim neist on see, et Karavan saab taas pakkuda vokaaltehniliselt eriliselt nõudlikke lugusid, mida lauldi vaid algkoosseisuga. "See peaks olema kontsert, kus vana Karavani nägu tuleb korraliku vokaali abil hästi esile," on Madis rahulolev.

Et kontsertidest püsivam märk maha jääks, valmivad Karavani juubeliturnee käigus live-DVD ja CD, mis salvestatakse Pärnu kontserdimajas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt