Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muusikaga tegelemine muudab lapsed targemaks

  Ka varasemad uuringud on näidanud, et muusika võib esile kutsuda mälestusi, vähendada stressi ning parandada isegi sportlikke võimeid, kirjutas LiveScience.
  Teadlased võrdlesid 41 8-11-aastast last, kes olid õppinud kas klaverit või mõnda keelpilli, 18 lapsega, kes polnud ühtegi muusikariista harjutanud. Mõlemasse gruppi kuuluvad lapsed veetsid iga nädal umbes pool tundi kooli muusikatunnis. Pillimängu õppivad lapsed said ka umbes 45 minuti jagu nädalas eratunde ning harjutasid omaette kodus.
  Testid näitasid, et pillimängu õppinud lapsed said oma kaaslastest palju paremaid tulemusi kuulamisharjutustes ning käteosavuses, mis mõlemad on muusika õppimisega seotud.
  Noored muusikud said paremaid tulemusi ka sõnavaraharjutustes - keskmiselt oli nende punktisumma teistest lastest 15 protsenti kõrgem, samuti said nad 11 protsenti paremaid tulemusi arutlusoskust hindavates testides.
  Uuringu korraldasid Harvardi meditsiinikooli teadlane Gottfried Schlaug ning Bostoni kolledži psühholoog Ellen Winner koos kolleegidega.
  Kuigi tulemused näitavad seost muusikaõppimise ja vaimsete võimete vahel, on teadlaste sõnul vaja põhjalikumaid uuringuid, et välja selgitada, mis on siin põhjus ja mis tagajärg.
  "Võib-olla hakkavad muusikaga tegelema need lapsed, kelle vaimsed võimed on paremad," ütles Winner. "Võib ju olla, et arukamad lapsed viitsivad rohkem pilliõppimisega tegeleda. Samas võib ka olla, et pillimäng parandab vaimseid võimeid."
  Järgmises uuringus plaanib Winneri rühm jälgida muusikaõppimist alustavaid tudengeid, mõõtes õpingute edenedes nende vaimseid võimeid. Kui sellise uuringu käigus põhjuslik seos avastatakse, võiks see Winneri sõnul küsimuse lahendada.
  Autor: Siim Sepp
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Euroopa ladude buumile koidab lõpp
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.