Börs: Aasias tõus, kuid mitte nagu USAs

14. november 2008, 08:48

Eile parajalt suurest miinusest ümber
suureks tõusuks (6-7%) sündinud USA aktsiaturg innustas ka täna Aasia turge.

Jaapani aktsiaturg kerkis 2,1%, Hongkong 3%, Hiina 2,1%, Taiwan 0,3%, Austraalia 1,4%, Tai 0,4%, Indoneesia 1% ja Singapur 1,8%. Seevastu Korea langes 0,02% ja India 0,8%.

Aasias vedasid tõusu toorainega tegelevad ettevõtted. Investorid võtsid turult peaaegu rekordiliselt madalalt hinnatud aktsiaid.

BHP Billitoni aktsia hind tõusis 5,8%, kuna nafta hind tõusis, nagu seda tegid ka nikkel ja tsink. Aktsia maksis 26,44 Austraalia dollarit.

United Microelectronicsi aktsia hind tõusis Taiwanis limiiti, kuna spekuleeriti, et kiibitootja võib osta Chartered Semiconductor Manufacturingi.Aktsia tõusis 6,9 protsenti, 8,35 Taiwani dollarile. Chartered Semiconductori aktsia hind tõusis 7,1 protsenti, 0,23 Singapuri dollarile.

Hiina kinnisvaraarendajate aktsiad tõusid. China Vanke aktsia hind tõusis 2,1 protsenti, 6,709 jüaanile. Spekuleeritakse, et Hiina pangad on laenutingimusi õgvendanud. Hongkongi ajaleht Standard kirjutas, et kuna valitsus püüab stabiliseerida Hiina kinnisvaraturgu, on pangad lasknud eluasemelaenude väljaandmise tingimusi lõdvemaks.

Maailma suuruselt kolmanda laevaehitaja, Lõuna-Korea kompanii Daewoo Shipbuilding Marine Engineeringu aktsia hind tõusis 15%ga limiiti 15650 wonile. Kordea Developement Bank ja Hanwha Group allkirjastasid 50,4% osaluse müügi eelkokkuleppe.

„Mõnede kütusekompaniide valuatsioonid tundusid nii ligitõmbavad, et inimesed hüppasid ligi,“ ütles Colonial First State Global Managementi investeerimisanalüüsi juht Hans Kunnen Bloombergile. „Volatiilsus on mind häirinud. Olge veendunud, et teil on mõned head kompaniid portfellis, millel on head pikaajalised väljavaated ja millega sõidate häbi tormi.“

„Ma räägin oma kundedele – lihtsalt vaadake aktsiate suhtarve – kukkumine on liiale läinud,“ ütles Daiwa SB Investmentsi fondijuht Seiji Iwama. „Isegi kui ettevõtete kasumid ei tule tagasi rekordtasemetele, võib nende normaalne taastumine tuua kaasa aktsiaturu olulise taastumise.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2008, 08:48
Otsi:

Ava täpsem otsing