ÄP fototoimetus • 17. november 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Langi 100 päeva - väärt mõte!

Nädalavahetusel Reformierakonna majanduskonverentsil "Restart!" puistas justiitsminister Rein Lang justkui varrukast hulga ideid ettevõtluskeskkonna parandamiseks. Üks neist oli mõte muuta seadust nii, et kohtuotsus tuleb teha saja päevaga. Niiviisi võib läbi kolme kohtuastme käia ja jõustunud otsuse kätte saada vähem kui aastaga.

Äripäeva meelest on see väärt mõte. Vaidlemine kohtus muutub tsiviliseerituks ega meenuta enam tsaariaegset kadalippu.

Vaidlused peavad lahenema mitte ainult õiglaselt, vaid ka mõistliku ajaga ning mõistlike kuludega. Rein Langi idee rakendumine aitaks märkimisväärselt hoida kokku nii aega kui ka raha ning säästaks närve - ükski ettevõtja ei taha, et tema lapsed kasvavad üles niiöelda kohtualuse peres. See on siiski tänane reaalsus, see, mis Eesti kohtusüsteemi kafkalikuks teeb.

Lisaks 100 päeva ideele tahab justiitsminister panna kohtuniku vastutama oma otsuste eest ja muuta kohtumõistmise läbipaistvaks. Ilma selleta pole Langi sõnul võimalik ka majandusega edasi minna. Ministri sõnul tegeleb Eestis ettevõtlusega 200 000 inimest - 15 protsenti elanikkonnast -, ettevõtlustulu deklareeris aga vaid 2 protsenti. "Ettevõtjad, kes meil võiksid raha teenida, istuvad selle asemele kohtus ja maksavad advokaatidele," põhjendas minister konverentsil oma ideed.

Tõesti, selle asemel et aastaid kohtuuksi kulutada, võiks ettevõtja tegelda hoopis oma äriga ja kasvatada lapsi.

Arvude taustal paistab aga justiitsministri idee ebarealistlik. Üldmenetlusasjade arvestuslik keskmine menetlusaeg oli selle aasta esimesel poolel koguni 992 päeva, tsiviilasjadel 401 päeva, väärteoasjadel 103 ning maksekäsuasjadel 224 päeva. Ja pealegi näitab statistika, et kohtuasjade lahendamine on Rein Langi ministriks oleku ajal hoopis pikenenud.

Põhjus ehk selles, et kohtuasjade seas palju mitu aastat vanu asju, veel Langi-eelsestki ajast. Seda enam võib ideed võtta ka kui ministri suurt väljakutset. Langil on olnud oluline roll Eesti ettevõtluskeskkonna praeguse näo kujundamisel ja toimetus usub, et minister suudab seda keskkonda veelgi parandada.

Ministril on abiks mitu lahendust interneti vahendusel. Lang on ka ise mitmete e-lahenduste initsiaator. Ja lahendused hoiavad kokku kõigi aega - näiteks e-maksekäsk, e-toimik.

Langi idee teostumisele aitaks tublisti kaasa ka see, kui ettevõtjad püüaksid oma vaidlusi rohkem kohtuväliselt lahendada, olla kompromissialtimad seal, kus kompromiss on võimalik. Parem lahja lahendus kui rammus tüli (mõningate eranditega), soovitavad näiteks Soraineni vandeadvokaadid oma õigusblogis (www.aripaev.ee).

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt