Piraadid tegutsesid taas

19. november 2008, 10:15

Eile kaaperdasid piraadid Somaalia ranniku
lähedal Tai kalalaeva koos 16 meeskonnaliikmega, seda vaid mõned päevad pärast
100 miljoni dollari väärtuses naftat sõidutanud Saudi supertankeri MV Sirius
Star hõivamist.

Kaheteist päeva jooksul on piraatide kätte jäänud juba kaheksa laeva – eks kõik peavad aina levivas majandussurutises kuidagi teenima.

Norra laevanduskompanii Odfjell SE andis teada, et suunavad oma laevad piraatide liiga aktiivse tegevuse tõttu uuele marsruudile: „Me ei kavatse enam oma meeskondi ohustada võimaliku kaaperdamisega lunaraha nõuetel ning transpordid, mis pole lepingujärgselt kindlate marsruutidega seotud, suuname alates tänasest Suessi kanali asemel sõitma ümber Hea Lootuse Neemest,“ sõnas Odfjelli juht Terje Storeng.

Noel Choong, Rahvusvahelisest Merebüroost täpsustas, et piraadid võtsid Tai laeva üle kontrolli Adeni lahes, kui see oli teel Keskidasse. Adeni laht Somaalia rannikul läheb välja Punasesse merre ning sealt Suessi kanali kaudu Vahemerre ning see teekond on tuhandeid miile ja mitmeid päevi lühem sõidust ümber Hea Lootuse Neeme.

„Laevade ümbersuunamine toob kaasa märkimisväärse lisakulu, kuid jääme lootma klientide toetusele,“ tunnistas Storeng ning lisas, et on pahane ja masendunud, sest riikidel ja valitsustel paistab väga tõsise olukorra kohapealt olevat suhteliselt ükskõik. Ta kurtis, et tegemist on siiski armutu, kõrgetasemelise organiseeritud kuritegevusega.

Somaalia piraadid on viimase aastaga kaaperdanud 36 laeva, kuid nii suurt tankerit nagu Sirius, nad varem puutunud ei olnud. Seda enam, et tanker sõitis väga kaugel avamerel, rannikust üle 450 meremiili eemal.

Saudi-Araabia välisminister, Prints Saud al-Faisal, on sündmusega tõsiselt vihale aetud ning ta lubas ühineda rahvusvahelise piraatidevastase võitlusega ning kurjategijatele koha kätte näidata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. November 2008, 10:15
Otsi:

Ava täpsem otsing