Valimiste tulevikku ähvardavad geenitrikid

20. november 2008, 08:43

Tulevikus võib USA presidendivalimistel,
aga ka ükskõik millistel teistel valimistel mängu tulla geneetiline argument.
Nimelt võib vastaskandidaadi tervise ja isiksuseomaduste kohta tõsta tõsiseid
küsimusi, omades kandidaadi genoomianalüüsi.

Nii väidavad Bostoni ülikooli meditsiiniteadlane Robert Green ja meditsiiniõiguse spetsialist George Annas, kirjutas New Scientist.

Kandidaadi DNA-proovi hankimine on võimalik igaühel. Seda on võimalik leida kohvitassilt või söögiriistadelt või siis kellegi peopesast, keda kandidaat on kätelnud. Kampaaniaeelarved on tänapäeval nii suured, et vastaskandidaadi täieliku genoomianalüüsi tellimine pole probleem. Järgmise sammuna on võimalik analüüsitulemused juba avalikkuse ette paisata, kirjutavad Green ja Annas meditsiiniajakirjas The New England Journal of Medicine.

Edasi on võimalik teha juba demagoogilisi ennustusi, kuigi praegusel hetkel on teadus veel üsna lapsekingades, eriti, mis puudutab isikuomadusi mõjutavate geenide uurimist. Ka haigustega seotud geenimuutused tõstavad vaid teatud määral haigestumise riski, kuid kindlalt ei saa väita, et inimest tabab tõesti just see tõbi.

„Võib tõepoolest öelda, et kandidaadil on mingi haiguse geneetiline risk, kuid see tõstab tema haigestumise tõenäosust näiteks kuuelt protsendilt 6,5le protsendile,“ ütles Green. „Sel pole väga suurt tähtsust.“

Kuid see ei välista, et au- ja südametunnistuseta oponendid geenikaarte lauda ei löö ega ürita väita, et kehvade geenide tõttu on kandidaat halb valik. Eriti eksitav võib see olla valijatele, kes ei suuda geneetilistest riskidest täpselt aru saada.

Harvardi ülikooli arstiteaduskonna geneetikaprofessor George Church näeb siin lisaks võimalikele ohtudele ka positiivset poolt. Kui presidendikandidaatide geenide ümber hakatakse tolmu üles keerutama, siis annab see üldsusele võimaluse rohkem geneetika kohta teada saada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 13:28
Otsi:

Ava täpsem otsing