Tea Taruste, kaasautor • 20. november 2008 kell 22:00

'Macbeth' - ainult julgetele!

Shakespeare'i "Macbethi" nägin esmakordselt üksteist aastat tagasi Vanemuises. Ja lubasin endale, et ei iial enam! Masendav ja sünge lugu ju! Pikk ka veel. Aga sõin oma sõnu korra, kaedes näidendit paar aastat tagasi Sydneys, ning teisegi…

Teatris NO99 15. detsembril esietendunud "Macbethi" on tugevalt lühendatud, kõrvale on heidetud ebaoluline, pole priiskavaid kostüüme ega suurejoonelist lavakujundust. On hoopis rida toolide ja orkestripultidega ja ainsale naistegelasele leedi Macbethile ratastool, on šamaanitrumme taguvad energiast särisevad NO99 noored mehed, kes laval nõidadena.

Tegijad on lubanud, või hoopis ähvardanud, et see lavastus on kõike muud kui teater. No kuidas võtta? Publik koguneb saali, näitlejad lavale, lugu käib…

Aga ühel hetkel tundub, et kahe lavastaja-peaosatäitja Anne Türnpu ja Jaan Toominga ning NO99 poiste mäng on publiku oma väega kaasa haaranud. Et aga tragöödia teemaks on võimuiha, väärad teod ja siseheitlused, pole just väga mugav olla sisse mässitud. Näeb madalaid kirgi, verd, seksi ja väge, millest vääral kasutamisel saab vägivald!

Igaühele NO99 "Macbethi" soovitada küll ei julgeks. Piletikassas võiks olla küsimustik, millele vastates selguks, kas oma raha- ja ajaressursi paigutus teatrielamuse saamise ootuses ka õigustatud on? Näiteks võiks listis küsida: oled sa lugenud Shakespeare'i näidendeid, sealhulgas "Macbethi"? Kas sulle on tuttav omaaegse teatriuuendaja Jaan Toominga looming? Oled sa kuulnud Anne Türnpud laulmas? Kes on Uku Masing? Kas eelistad teatris vaadata tragöödiaid? Kas sinu arvates peaks hea lavastus panema kaasa mõtlema?

Ja kõige olulisem küsimus, kas sa oled piisavalt julge ja valmis hetkeks, kui langeb nähtamatu neljas sein vaataja ja näitleja vahel? Kui näitleja vaatab publikule otsa ja ütleb, mida ta mängitud näidendist tegelikult arvab, ning küsib, kas oled enda arvates oma elu õigesti elanud.

NO99 lavastuses oli see piiride hajumine ja Shakespeare'i ajast 2008. aasta novembrikuu õhtusse jõudmine justkui hommikuvärske lumi, mis eelnenud öökoledused puhastab. Hinnalised on hetked, kui publik plaksutab mitte ainult rollitäitjale, vaid inimesele laval, kes temaga midagi väga olulist jagas.

Autor: Tea Taruste

Hetkel kuum