Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  'Macbeth' - ainult julgetele!

  Shakespeare'i "Macbethi" nägin esmakordselt üksteist aastat tagasi Vanemuises. Ja lubasin endale, et ei iial enam! Masendav ja sünge lugu ju! Pikk ka veel. Aga sõin oma sõnu korra, kaedes näidendit paar aastat tagasi Sydneys, ning teisegi…
  Teatris NO99 15. detsembril esietendunud "Macbethi" on tugevalt lühendatud, kõrvale on heidetud ebaoluline, pole priiskavaid kostüüme ega suurejoonelist lavakujundust. On hoopis rida toolide ja orkestripultidega ja ainsale naistegelasele leedi Macbethile ratastool, on šamaanitrumme taguvad energiast särisevad NO99 noored mehed, kes laval nõidadena.
  Tegijad on lubanud, või hoopis ähvardanud, et see lavastus on kõike muud kui teater. No kuidas võtta? Publik koguneb saali, näitlejad lavale, lugu käib…
  Aga ühel hetkel tundub, et kahe lavastaja-peaosatäitja Anne Türnpu ja Jaan Toominga ning NO99 poiste mäng on publiku oma väega kaasa haaranud. Et aga tragöödia teemaks on võimuiha, väärad teod ja siseheitlused, pole just väga mugav olla sisse mässitud. Näeb madalaid kirgi, verd, seksi ja väge, millest vääral kasutamisel saab vägivald!
  Igaühele NO99 "Macbethi" soovitada küll ei julgeks. Piletikassas võiks olla küsimustik, millele vastates selguks, kas oma raha- ja ajaressursi paigutus teatrielamuse saamise ootuses ka õigustatud on? Näiteks võiks listis küsida: oled sa lugenud Shakespeare'i näidendeid, sealhulgas "Macbethi"? Kas sulle on tuttav omaaegse teatriuuendaja Jaan Toominga looming? Oled sa kuulnud Anne Türnpud laulmas? Kes on Uku Masing? Kas eelistad teatris vaadata tragöödiaid? Kas sinu arvates peaks hea lavastus panema kaasa mõtlema?
  Ja kõige olulisem küsimus, kas sa oled piisavalt julge ja valmis hetkeks, kui langeb nähtamatu neljas sein vaataja ja näitleja vahel? Kui näitleja vaatab publikule otsa ja ütleb, mida ta mängitud näidendist tegelikult arvab, ning küsib, kas oled enda arvates oma elu õigesti elanud.
  NO99 lavastuses oli see piiride hajumine ja Shakespeare'i ajast 2008. aasta novembrikuu õhtusse jõudmine justkui hommikuvärske lumi, mis eelnenud öökoledused puhastab. Hinnalised on hetked, kui publik plaksutab mitte ainult rollitäitjale, vaid inimesele laval, kes temaga midagi väga olulist jagas.
  Autor: Tea Taruste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Maailma suurim kaevandusfirma teenis kopsaka kasumi Ettevõte maksab rekordilist dividendi
Kaevandushiid BHP Group teenis tänu kivisöe ja teiste toorainete hinnatõusule kopsaka kasumi, lisaks teatati rekordilisest dividendist, vahendab Reuters.
Kaevandushiid BHP Group teenis tänu kivisöe ja teiste toorainete hinnatõusule kopsaka kasumi, lisaks teatati rekordilisest dividendist, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.