20. november 2008 kell 22:00

Valimiste tulevikku ähvardavad isikuomadusi mõjutavad geenid

Nimelt võib vastaskandidaadi tervise ja isiksuseomaduste kohta tõstatada tõsiseid küsimusi, omades kandidaadi genoomianalüüsi. Nii väidavad Bostoni ülikooli meditsiiniteadlane Robert Green ja meditsiiniõiguse spetsialist George Annas, kirjutas New Scientist.

Kandidaadi DNA-proovi hankimine on jõukohane igaühele - DNAd on võimalik leida kohvitassilt või söögiriistadelt või siis kellegi peopesast, keda kandidaat on kätelnud. Kampaaniaeelarved on tänapäeval piisavalt suured, et vastaskandidaadi täieliku genoomianalüüsi tellimine pole probleem. Järgmise sammuna on võimalik analüüsitulemused juba avalikkuse ette paisata.

Edasi on võimalik teha juba demagoogilisi ennustusi, ehkki praegu on teadus veel üsna lapsekingades, eriti, mis puudutab isikuomadusi mõjutavate geenide uurimist. Ka haigustega seotud geenimuutused tõstavad vaid teatud määral haigestumise riski, kuid kindlalt ei saa väita, et inimest tabab tõesti just see tõbi.

"Võib tõepoolest öelda, et kandidaadil on mingi haiguse geneetiline risk, kuid see tõstab tema haigestumise tõenäosust näiteks kuuelt protsendilt 6,5 protsendile," ütles Green. "Sel pole väga suurt tähtsust."

Kuid see ei välista, et au- ja südametunnistuseta oponendid geenikaarte lauda ei löö ega ürita väita, et kehvade geenide tõttu on kandidaat halb valik. Eriti eksitav võib see olla valijatele, kes ei suuda geneetilistest riskidest täpselt aru saada.

Harvardi ülikooli arstiteaduskonna geneetikaprofessor George Church näeb siin ka positiivset külge. Kui presidendikandidaatide geenide ümber hakatakse tolmu üles keerutama, siis annab see üldsusele võimaluse rohkem geneetika kohta teada saada.

Autor: Villu Päärt

Hetkel kuum