• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valimiste tulevikku ähvardavad isikuomadusi mõjutavad geenid

  Nimelt võib vastaskandidaadi tervise ja isiksuseomaduste kohta tõstatada tõsiseid küsimusi, omades kandidaadi genoomianalüüsi. Nii väidavad Bostoni ülikooli meditsiiniteadlane Robert Green ja meditsiiniõiguse spetsialist George Annas, kirjutas New Scientist.
  Kandidaadi DNA-proovi hankimine on jõukohane igaühele - DNAd on võimalik leida kohvitassilt või söögiriistadelt või siis kellegi peopesast, keda kandidaat on kätelnud. Kampaaniaeelarved on tänapäeval piisavalt suured, et vastaskandidaadi täieliku genoomianalüüsi tellimine pole probleem. Järgmise sammuna on võimalik analüüsitulemused juba avalikkuse ette paisata.
  Edasi on võimalik teha juba demagoogilisi ennustusi, ehkki praegu on teadus veel üsna lapsekingades, eriti, mis puudutab isikuomadusi mõjutavate geenide uurimist. Ka haigustega seotud geenimuutused tõstavad vaid teatud määral haigestumise riski, kuid kindlalt ei saa väita, et inimest tabab tõesti just see tõbi.
  "Võib tõepoolest öelda, et kandidaadil on mingi haiguse geneetiline risk, kuid see tõstab tema haigestumise tõenäosust näiteks kuuelt protsendilt 6,5 protsendile," ütles Green. "Sel pole väga suurt tähtsust."
  Kuid see ei välista, et au- ja südametunnistuseta oponendid geenikaarte lauda ei löö ega ürita väita, et kehvade geenide tõttu on kandidaat halb valik. Eriti eksitav võib see olla valijatele, kes ei suuda geneetilistest riskidest täpselt aru saada.
  Harvardi ülikooli arstiteaduskonna geneetikaprofessor George Church näeb siin ka positiivset külge. Kui presidendikandidaatide geenide ümber hakatakse tolmu üles keerutama, siis annab see üldsusele võimaluse rohkem geneetika kohta teada saada.
  Autor: Villu Päärt
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.