Romet Kreek • 24. november 2008 kell 22:00

Rootsi kroon juba alla 1,50 Eesti krooni

Rootsi krooni nõrgenemine nii euro kui ka dollari suhtes on jätkunud. Eile fikseeris Eesti Pank Rootsi krooni ametlikuks päevakursiks 1,49 Eesti krooni.

Läinud nädalal kukkus Rootsi kroon euro suhtes 4,8 protsenti ja USA dollari vastu 5,1 protsenti. Rootsi kroon kipub liikuma sarnaselt aktsiatega. Kui aktsiad kukuvad, on kasvanud riskivältimise soov, mispeale ka valuutat müüakse.

Eile Rootsi kroon küll tõusis üle 1,50 Eesti krooni, kuid Eesti Pank jõudis enne päevakursi ära määrata. Rootsi börs tõusis sarnaselt muu Euroopaga, kuna Citigroup päästeti ära. "Rootsi kroon liigub rohkemal või vähemal määral sarnaselt börsiga," ütles Bloombergile Deutsche Banki valuutastrateeg Henrik Gullberg. "Ja see jätkub nii kuni aasta lõpuni."

JPMorgani analüütik Kamal Sharma kirjutas, et Rootsi kroon kukub aasta lõpuks euro vastu 10,80 Rootsi kroonile. See teeks Rootsi krooni kursiks 1,45 Eesti krooni. Rootsi kroon jääb pikaks ajaks allapoole 1,56 Eesti krooni. "Rootsi krooni väljavaade jääb kehvaks," ütles Sharma.

Rootsi aktsiaindeks tõusis 3,8 protsenti. Novembris on Rootsi kroon liikunud Rootsi aktsiaturuga tandemis enam kui 90 protsenti ajast.

Rootsi kroon näib justkui kutsuvat ostma Rootsist kaupu, kuid Inglismaal on lisaks 18,50 Eesti kroonile kukkunud naelale oodata ka käibemaksu alandamist 17,5 protsendilt 15 protsendile. Valuutakursside kukkumine on meeldiv uudis Eestist välismaale rännata plaanivatele turistidele, kuid negatiivne Eesti eksportööridele, kes Rootsi või Inglismaale kaupa veavad ja on vähem konkurentsivõimelised.

Hetkel kuum