Ajus peitub benji-hüpete keskus

25. november 2008, 16:32

Oled valmis proovima kõike, mis tundub uus
ja põnev? Pead lugu pigem läbiproovitust? Värske uuring näitas, et nende kahe
erineva iseloomujoone puhul tuleb põhjust otsida sellest, kuidas info ajus
liigub.

Teadlased on ammu teadnud, et aju valgeollus – närvikiud, mis ühendavad neuronite kehadest koosnevat hallollust - vastutab ajus info edasitoimetamise eest. Kuid alles hiljuti muutus võimalikuks elava inimese puhul jälgida, kuidas erinevate ajuosade vahel informatsioon liigub ning kui tugevad on need ühendused. Seda võimaldab aju uurimismeetod nimega difusioon tensortomograafia, magnetresonantstomograafia eriliik, mis jälgib aju valgeolluse närvifiibrites vedeliku difusiooni, kirjutas Science NOW.

Neuroloogidel on see uurimismeetod kasutusel selleks, et hinnata ajukahjustuste ulatust.

Bonni ülikooli neuroloog Bernd Weber ja psühholoog Michael Cohen otsustasid sama seadme abil uurida seda, kuidas on valgeollus seotud isiksuseomadustega.

Paarkümmend vabatahtlikku pidid täitma küsimustikku, kus püüti teada saada, kas tegu on pigem kogemuseotsijate või mugavaid läbiproovitud lahendusi eelistavate tüüpidega. Selleks tuli neil vastata „jah“ või „ei“ umbes sellistele küsimustele: „Mulle meeldib oma lõbuks proovida uusi asju.“, „Jääksin pigem koju kui läheksin välja.“

Samal ajal analüüsiti uuritavate aju difusioon tensortomograafia abil, mis näitas selgeid erinevusi. Uute kogemuste otsijate puhul oli märgata valgeolluse liikumist hipokampuse (ajukoore osa, kus tekivad mälestused ja kus tehakse vahet uute ja vanade kogemuste vahel) ning ajupiirkonna vahel, mis vastutab eduelamuste ja planeerimise eest (ventral striatum).

Mugavuseotsijate puhul oli ventral striatum tugevamalt seotud otsmikusagaraga, mis vastutab muuhulgas ka sotsiaalsete normide täitmise eest.

Teadlased avaldasid tulemused ajakirjas Nature Neuroscience. Siiani polnud valgeolluse ja isiksuseomaduste vahelisi seoseid sel meetodil uuritud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing