Eesti Pank: oktoobris viivislaenude hulk ei kasvanud

25. november 2008, 12:10

Üle 60päevase makseviivitusega laenude
osakaal püsis oktoobris eelmise kuuga samal 2,2 protsendi tasemel, teatas Eesti
Pank.

Alates septembrist on pankade viivislaenude kasvutempo pidurdunud, mida võib osaliselt selgitada ka pankade tõhusama tegevusega klientide makseraskuste ennetamisel, selgitas Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhataja Jaak Tõrs.

Laenude allahindlused kasvasid oktoobris 119 miljoni krooni, allahindluste jääk moodustas laenuportfellist ühe protsendi. Nii viivislaenude kui ka allahindluste maht on keskpanga teateil kõrgeim kinnisvara- ja ehitussektoris ning eraisikute puhul tarbimislaenude segmendis.

Eesti eraisikute ja ettevõtete hoiuste maht kahanes oktoobris 240 mln kr ehk 1,5%. Aastakasvutempo alanes 6,3 protsendini. Eesti pangad kaasasid kodumaiste hoiuste ajutisel vähenemisel ressursse välismaistelt emapankadelt. Tähtajaliste hoiuste kasv on Eesti Panga teatel varasemate kuudega võrreldes veelgi hoogustunud. Eraisikute tähtajaliste hoiuste maht kasvas oktoobris 1,3 miljardi krooni , viies tähtajaliste hoiuste osakaalu kõigist hoiustest 58 protsendini.

Eraisikute ja ettevõtete laenude ja liisingu maht vähenes oktoobris 1,07 mld kr ehk 0,4%. Aastakasvutempo alanes 12 protsendini. Laenuportfelli statistilise vähenemise põhjustas üksikute suurte riigiettevõtete ümberklassifitseerimine valitsemissektori üksusteks, mille tulemusena "kasvas" valitussektorile väljastatud laenude maht 1,4 mld kr, teatas keskpank.

Statistika muudatust arvestamata kasvas ettevõtete laenuportfelli jääk oktoobris hinnanguliselt 760 mln kr. Eluasemelaenu- ja liisingu jääk suurenes oktoobris poole vähem kui eelnevatel kuudel, piirdudes 290 mln kr suuruse kasvuga. Tagasihoidlikum laenunõudlus peegeldab majanduskeskkonna muutustest tingitud vähenenud investeerimishuvi ja ettevaatlikumate hoiakute kõrval ka pankade kehtestatud rangemaid tingimusi laenu andmisel, teatas Eesti Pank.

Eluasemelaenude ja ettevõtete pikaajaliste laenude keskmised intressimäärad tõusid oktoobris vastavalt 6,22 ning 6,99 protsendi tasemele. Kuigi Euribor hakkas oktoobri keskpaigast alates kiires tempos alanema, püsis pankade rahastamise hind endisel tasemel. See kajastus omakorda pankade poolt klientidelt nõutud kõrgemates intressimarginaalides, seisis keskpanga teates.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 12:10
Otsi:

Ava täpsem otsing