Kaugelt planeedilt avastati süsinikdioksiidi

25. november 2008, 09:26

Maast 63 valgusaasta kaugusel asuvalt
planeedilt leiti süsinikdioksiidi, mis taevakeha puhul on üks märk võimaliku elu
olemasolust.

Sel planeedil pole elu olemasoluks siiski mingit võimalust, kuid oskus leida kaugete planeetide atmosfäärist süsinikdioksiidi annab lootust leida ka selliseid planeete, mille olud meenutavad meie koduplaneedi omi, kirjutas Nature News.

Süsinikdioksiidi leiti Rebase tähtkujus asuvalt eksoplaneedilt HD 189733b, mis massilt sarnaneb Jupiterile, kuid tiirleb oma kodutähele tunduvalt lähemal ning on seega oluliselt kuumem.

Giovanna Tinetti Londoni University kolledžist ning tema kolleegid avastasid süsinikdioksiidi olemasolu spektrimõõtmiste käigus. Kõigepealt mõõdeti nii tähe kui planeedi spektreid koos ning seejärel mõõdeti tähe spektrit uuesti, kui planeet oli tähe varjus.

Mõõtmisteks kasutati Hubble kosmoseteleskoobi infrapunakaamerat ja spektromeetrit NICMOS.

Kahe spektri erinevus ongi planeedi spekter. Kui saadud spektrit kõrvutati teoreetiliste mudelitega, siis ilmnes, et planeedi atmosfääris leidub süsinikdioksiidi.

Alan Boss Washingtonis asuva Carnegie instituudi maa magnetismi osakonnast ütles, et süsinikdioksiid on üks neljast tähtsast biomarkerist, mis viitab eluks sobivale või siis eluga asustatud planeedile. Ülejäänud kolm on vesi, metaan ja hapnik. Tänini pole väljaspool Päikesesüsteemi asuvatelt planeetidelt õnnestunud vaatluste abil tuvastada vaid hapnikku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 11:37
Otsi:

Ava täpsem otsing