ÄP fototoimetus • 25. november 2008 kell 22:00

Keskmise brutokuupalga kasv kolmandas kvartalis aeglustus

Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kerkis keskmine palk 14,8 protsenti. Samas püsis palgakasv mullu ja tänavu esimeses kvartalis veel 20% piires ning oli selle aasta teises kvartalis 15,2%, teatas statistikaamet.

Keskmine brutopalk oli juulis 12 606 krooni, augustis 12 414 krooni ja septembris 12 527 krooni.

Palk tõusis eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes enim kalapüügi, elektrienergia-, gaasi- ja veevarustuse ning metsamajanduse tegevusalal. Kõige vähem tõusis brutokuupalk ehituse, töötleva tööstuse ning hulgi- ja jaekaubanduse tegevusalal.

Reaalpalga kasv, milles on arvesse võetud tarbijahinnaindeksi muutuse mõju, jäi teist kvartalit järjest 3 protsendi piiresse. Kolmandas kvartalis oli reaalpalga kasv 3,5% ja teises kvartalis 3,4%. Viimati oli reaalpalga kasv nii väike 2004. aasta neljandas kvartalis (3,3%).

Statistikaameti palgastatistika uuringu valimis on tänavu 11 089 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni. Keskmised brutokuupalgad on taandatud täistööajaga töötajale, et oleks võimalik võrrelda palku tööaja pikkusest olenemata. Kuupalga arvestamise alus on tasu tegelikult töötatud aja ja mittetöötatud aja eest.

Autor: ÄP

Hetkel kuum