ÄP fototoimetus • 25. november 2008 kell 22:00

Kruuda-Rahumaa karmid panused

Esmaspäeval arestis kohus Oliver Kruuda suurosalusega Kalevi magusatootmise ning Tere piimakombinaadi varad. Alta Capital nõuab Kalevilt tagasi oma 94 miljonit krooni leppetrahvina tehtud sissemakset ning otsustas minna nugade peale.

Mõlemal ettevõttel on mängus suured panused, eriti kriitilises seisus on Oliver Kruuda.

Varade arest tähendab seda, et parimal juhul ei saa Kruuda Kalevit kellelegi teisele müüa, kuni kohus asja lahendab. Halvemal juhul kaotab Kalev aga Alta tehtud sissemakse ning satub selle tulemusel likviidsusraskustesse. Sealt edasi võib käivituda juba must stsenaarium.

Küsimus on selles, et Alta Capitali leppetrahvina tehtud sissemaksed polnud Kalevile mingid pisisummad pangaarvel, vaid just need andsid Kalevile võimaluse näidata korralikku kasumit.

Kui suure osa Kalevi "äritegevusest" Alta sissemaksed moodustavad, sellele annab kinnitust Kalevi viimane majandusaasta aruanne. Kalev teenis 30. juunil lõppenud majandusaastal 113 miljonit krooni puhaskasumit. Kokku 188 miljonit krooni saadi kasumit aga muudest ärituludest, mille taga oligi peaasjalikult Kalevi ja Tere ostu-müügitehingu ärajäämisest teenitud trahvid.

Oletame, et kohus asub vaidluses Alta Capitali poolele ning nõuab Kalevilt tagasi need 94 miljonit krooni, lisaks veel intressid. See tähendab Kalevile suurt kahjumit ning võib-olla makseraskusigi.

Siit edasi võivad pangad Kruuda äri üle võtta ning panna selle sundmüüki. Võlausaldajate soov on siis juba leida Terele ja Kalevile võimalikult kiiresti uus omanik. Ettevõtted leiavad endale uue omaniku, kuid müüjaks ei pruugi enam olla Kruuda, kelle äri püsib praegugi savijalgadel. Pangad on juba praegu nõudnud Kruudalt oma tütarde laenukoormuse vähendamist, samas alles oktoobris võtsid Kruuda firmad Kalev Paide Tootmine ja Põlva Piim Tootmine pankadest ligi 714 miljonit krooni laenu (osalt vanade kohustuste refinantseerimiseks).

Kruuda ettevõtetel on ka kaelas maksuvõlad. Lühidalt öeldes, nad näevad võimalike ostjate silmis järjest kehvemad välja.

Teisalt, küllap on ka Indrek Rahumaa juhitava Alta Capitali jaoks ligi 100 miljoni krooni kätte saamine eluline küsimus.

Kuigi Alta põhjendab lepingust taganemist muutunud olukorraga finantsturgudel, mis algas Bear Stearnsi kokkukukkumisega, võidi rahapuudusesse sattuda juba varem. Esialgne plaan oli lüüa ost lukku veebruaris. Ehk Alta taganemise põhjendus võib olla pigem otsitud.

Selle taustal jääb muidugi veel küsimus, mis saab ettevõtetest. Arest pärsib kindlasti firmade äritegevust. Nende huvides oleks kiire lahendus ning omanikud, kelle jaoks nemad oleksid põhitegevus. Tere, Kalev ja teised nn Kruuda kaubamärgid on ju lõppeks väärtuslikud.

Autor: ÄP

Hetkel kuum