Sirje Rank • 27. november 2008 kell 22:00

Äri Ukrainas keerukam

"Lükkasime edasi suure täiemõõdulise kasiino loomise Kiievi kesklinna," ütles eile Olympic Entertainment Groupi juhatuse liige Andri Avila kaubandus-tööstuskoja seminaril "Sihtturg-Ukraina".

Kokku on OEG Ukrainasse investeerinud 600 miljonit krooni, mis moodustab neljandiku Eesti ametlikest otseinvesteeringutest Ukrainasse. Edasisi plaane on raske teha, kuna pidevalt valimisteks valmistuvad Ukraina poliitikud pole aastaid suutnud vastu võtta kasiino ala reguleerivaid seadusi ning turg on ikka alles metsik, ütles Avila.

Sügisest on järsult halvenenud ka Ukraina majanduse olukord ning teravnenud valuutarisk - IMFilt saadud 16,4 miljardi dollarilise abilaenu üks tingimus oli paindlik valuutakurss. Sellest nädalast loobus Ukraina keskpank grivna aktiivsest kaitsest ning eile vajus see USA dollari suhtes madalaimasse seisu käibeletulekust 1999. aastal.

Aasta algusest on grivna odavnenud 30%. HSBC panga peaökonomist Moskvas Aleksander Morozov prognoosib aasta lõpuks 7,5 grivnat dollarist.

Ülemaailmne finantskriis on löönud vankuma ka Ukraina pangad. "Raha hoiame Raiffeiseni pangas. Ehk jääb alles," ütles Avila.

1993. aastast Ukraina ehitusturul tegutseva ASi Vestoris juht Ivo Liiv ütles oma firma põhjal, et mahud on poole võrra vähenenud. Raha ei ole. Lääne ja Venemaa investorid on turult lahkunud ning vahepeal juba 10%le alanenud pangaintressid taas üle 20% piiri.

Samas kortermajad, kus vähemalt 70% pindadest on ette ära müüdud, ehitatakse valmis, ning ka eramajade ehitus jätkub, ütles Liiv. Raha tuleb sukasäärest, sest ukrainlased oma panku ei usalda. Eesti ehitajatel on siiski tulnud ka suuri projekte külmutada.

"Ei ole plaanis tulla Eestisse tagasi ehitusega tegelema," ütles Liiv, lisades, et sarnasest ülepakkumisest nagu Eesti korteriturul on Ukraina kaugel. Kriis aitab turgu korrastada ning toob maa peale tagasi ehitusmaterjalide hinnad. Iga kriis loob uusi võimalusi.

Eile ütles Ukraina presidendi nõunik Oleksandr Šlapak, et tuleval aastal võib Ukraina SKP kahaneda isegi 5% pärast mullu 7,6% kasvu aeglustumist tänavu 3,5-4%-le.

Selline "erakorraline olukord" majanduses, lubab Ukrainal taaskehtestada imporditollid, millest WTOga liitudes loobuti. "Kala, mööbel ja liha võivad saada 20% tollimaksu uuesti otsa," ütles Eesti Kiievi suursaatkonna majandusnõunik Margus Solnson. Eelnõu on juba Ukraina parlamendis.

Samuti on ees raskemad ajad Ukrainas tegutsevatel Eesti jaemüüjatel, nagu Baltika ja Sangar. "See ilus aeg, kus jaekäibed kasvasid 30-40% ja ostujõud aina kasvas, on möödas," ütles Solnson.

Turg aga on jätkuvalt suur ja võimalusi täis.

Hetkel kuum