Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äri Ukrainas keerukam

  "Lükkasime edasi suure täiemõõdulise kasiino loomise Kiievi kesklinna," ütles eile Olympic Entertainment Groupi juhatuse liige Andri Avila kaubandus-tööstuskoja seminaril "Sihtturg-Ukraina".
  Kokku on OEG Ukrainasse investeerinud 600 miljonit krooni, mis moodustab neljandiku Eesti ametlikest otseinvesteeringutest Ukrainasse. Edasisi plaane on raske teha, kuna pidevalt valimisteks valmistuvad Ukraina poliitikud pole aastaid suutnud vastu võtta kasiino ala reguleerivaid seadusi ning turg on ikka alles metsik, ütles Avila.
  Sügisest on järsult halvenenud ka Ukraina majanduse olukord ning teravnenud valuutarisk - IMFilt saadud 16,4 miljardi dollarilise abilaenu üks tingimus oli paindlik valuutakurss. Sellest nädalast loobus Ukraina keskpank grivna aktiivsest kaitsest ning eile vajus see USA dollari suhtes madalaimasse seisu käibeletulekust 1999. aastal.
  Aasta algusest on grivna odavnenud 30%. HSBC panga peaökonomist Moskvas Aleksander Morozov prognoosib aasta lõpuks 7,5 grivnat dollarist.
  Ülemaailmne finantskriis on löönud vankuma ka Ukraina pangad. "Raha hoiame Raiffeiseni pangas. Ehk jääb alles," ütles Avila.
  1993. aastast Ukraina ehitusturul tegutseva ASi Vestoris juht Ivo Liiv ütles oma firma põhjal, et mahud on poole võrra vähenenud. Raha ei ole. Lääne ja Venemaa investorid on turult lahkunud ning vahepeal juba 10%le alanenud pangaintressid taas üle 20% piiri.
  Samas kortermajad, kus vähemalt 70% pindadest on ette ära müüdud, ehitatakse valmis, ning ka eramajade ehitus jätkub, ütles Liiv. Raha tuleb sukasäärest, sest ukrainlased oma panku ei usalda. Eesti ehitajatel on siiski tulnud ka suuri projekte külmutada.
  "Ei ole plaanis tulla Eestisse tagasi ehitusega tegelema," ütles Liiv, lisades, et sarnasest ülepakkumisest nagu Eesti korteriturul on Ukraina kaugel. Kriis aitab turgu korrastada ning toob maa peale tagasi ehitusmaterjalide hinnad. Iga kriis loob uusi võimalusi.
  Eile ütles Ukraina presidendi nõunik Oleksandr Šlapak, et tuleval aastal võib Ukraina SKP kahaneda isegi 5% pärast mullu 7,6% kasvu aeglustumist tänavu 3,5-4%-le.
  Selline "erakorraline olukord" majanduses, lubab Ukrainal taaskehtestada imporditollid, millest WTOga liitudes loobuti. "Kala, mööbel ja liha võivad saada 20% tollimaksu uuesti otsa," ütles Eesti Kiievi suursaatkonna majandusnõunik Margus Solnson. Eelnõu on juba Ukraina parlamendis.
  Samuti on ees raskemad ajad Ukrainas tegutsevatel Eesti jaemüüjatel, nagu Baltika ja Sangar. "See ilus aeg, kus jaekäibed kasvasid 30-40% ja ostujõud aina kasvas, on möödas," ütles Solnson.
  Turg aga on jätkuvalt suur ja võimalusi täis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Raadiohommikus: uus konkurentsivalvur, külmad sügistuuled ja kuum debatt
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Hommikuprogrammi tuleb külla LHV panga krediidijuht Rain Gontmacher. Hommikul, mil LHV raporteerib juunikuu müügitulemustest, räägime, kuidas on keskpankade karmistuv intressipoliitika ning lähenev sügis koos kardetavate energiahindadega mõjutanud Eesti ettevõtete laenu- ja investeeringusoove.
Euroopa ladude buumile koidab lõpp
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.
Koroonapandeemia ajal tõusid ärikinnisvaras tavapärasest rohkem tähelepanu alla laopinnad, kuid nüüd kannatavad need intressitõusude ja väheneva nõudluse pärast, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.