Mari Hiiemäe • 27. november 2008 kell 22:00

Jõulujazz algab

Jazzkaare kutsel ja korraldamisel jõuab esimesel talvekuul Eestisse hulk rohkem või vähem eksootilisi külalisi, kellest igaüks toob kaasa koormatäie uut ja huvitavat muusikat. Kontsertide hulgast leiavad külastamist väärivaid valikuid nii traditsioonilise džässisuuna austajad, a cappella muusika sõbrad kui ka need, kes soovivad järge pidada, milliste projektidega Eesti oma džässimuusikud parasjagu tegelevad. Jõulujazzi raames toimub tänavu 31 kontserti kümne riigi muusikute osavõtul.

Jõuluhooaja avab Poola päritolu Marcin Wasilewski Trio, mis on Poola muusikamaailmas praegu väga nimekas ja arvestatav ansambel. Selle läbinisti moodsa trio muusikaline vabadus ning improviseerimisjulgus on imetlemist väärt.

Kuna tegemist on grupiga, kes on esitanud ka filmimuusikat, on Wasilewski trio palutud musitseerima ka tänavuse Pimedate Ööde filmifestivali avatseremoonial.

Üks Jõulujazzi traditsioonidest on mõne väga kvaliteetse a cappella ansambli vahendamine Eesti kuulajatele. Tänavu on a cappella artiste koguni kaks. Esimesel detsembrikuu päeval annab kontserdi Soome vokaalsekstett Rajaton, kahe kontserdiga rõõmustab siinset publikut ka Saksa tippgrupp Berlin Voices.

Mõlema ansambli kava baseerub tuntud poplauludel, mida esitatakse loomingulistes vokaalseadetes. Rajaton laulab lugusid oma kahelt menualbumilt - "Rajaton sings ABBA" ning "Rajaton sings Queen". Samuti esitab ansambel jõululaule ja spirituaale. Berlin Voicesi kavast võib leida muu hulgas lugusid Billy Joeli repertuaarist.

Teise traditsioonina toimub heategevuskontsert "Aita alustada elu". Seekord laulavad Helin-Mari Arder ja Marko Matvere koos Eesti Raadio laululastega jõuluaega sobivaid laule Kadri Hundi, Mart Siimeri ning teiste heliloojate sulest.

Kuulsamatest väliskülalistest tasuks nimetada südamliku stiiliga vokalisti Kate McGarryt, samuti meisterkitarristi Michael Manringi, kes eelmisel Eesti-visiidil publikule vägagi eredaid muljeid suutis tekitada. Antonio Placeri-Rosa Cedróni trio pakub kuulajaile meloodiatervitusi soojemast-helgemast Lõuna-Euroopast - Hispaaniast ja Prantsusmaalt.

Ei maksaks tähelepanuta jätta ka Eesti džässimuusikute kontserte. Mitmed kohalikud muusikud esitlevad sootuks uusi kavasid, kui neid, mida publik viimastel kontsertidel kuulda on saanud.

Jõulujazzil esindavad Eesti džässmuusika uusi suundumusi Sooääre/Erdmanni Dessert Time, Kristjan Randalu (USA-Euroopa ansambli The TransAtlantic Collective liikmena), Hedvig Hanson ning Laura Põldvere oma saateansamblitega, samuti Andres Mustoneni džässkvartett.

Kontserdid toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis, Rakveres, Elvas, Võrus ja Valgas.

Hetkel kuum