Karnivoori paradiis

Heidi Vihma 28. november 2008, 00:00

Mis on rodizio, kas midagi muud peale liha ka süüa saab, mis vahe on Brasiilia jõulumenüü rodizio'l ja tavalisel rodizio'l, mis roa juurde kuulub külm salativalik, millele soe buffet, kas enne tuuakse liha või tuleb enne lisand lauda tuua - kõik selle pidin ettekandjalt üle küsima, ega nad ise ju seletama ei kipu.

Pealegi juhtus Ipanema ettekandja pigem amatöör kui professionaal olevat, ühe salati koostise kohta ei teadnud muud kui: "Brasiilia salat, mina ei tea, mis seal sees on."

Rodizio'd on Brasiilias ja Portugalis levinud restoranid, kus teatud raha eest võib lõpmatult süüa. Ipanema tõmbenumbriks on praevardaga saalis ringi kõndiv ilus tõmmu kokk, kes järjest uusi lihatükke sööjate taldrikule lõikab.

Nii ongi, kui valid 395 krooni maksva liha, võtad buffet'st riisi, oad või muud lisandid taldrikule ja ootad, kuni kokk lihaga tuleb.

Laual on näljafoor: kui roheline pool on üleval, siis tuuakse toitu juurde, kui punane, saab vahet pidada. Meie pidime esimest lihatükki ikka päris tükk aega ootama, uba taldrikul jahtumas, foori roheline pool üles keeratud, enne kui liha tuli.

Pärast sujus paremini, üksteise järel tulid erinevad brasiilia veise lõigud, austraalia lammas, siga, kana, kalkun, känguru.

Tõeliseid karnivooride paradiisiroogasid oli valikus kolm: esimene veiseliha - parajalt küps, keskelt kergelt verine, mahlane, suus sulav -, korraliku lambamaitsega lammas ja viimasena serveeritud kanasüdamed.

Kodulehekülje jutt lubas, et klient peab vaid ütlema, millisel kujul ta liha soovib, kas pooltoorelt, keskmiselt või läbiküpsetatult, kuid lihad olid enamasti liialt küpsetatud, mõningal juhul lausa üleküpsetatud.

Lõunasöögi alguses oli restoranis paarikümneinimeseline laudkond Soome turiste. Kui need ära läksid, jäime ainsateks sööjateks - järgmisi tuli lihavarrastel ilmselt tükk aega oodata.

Ja kust seda pooltoorest siis enam võtta. Kalasööjatel pole erilist mõtet lihaparadiisi igatseda: esimeses kalavardas oli kaks erakordselt kaua küpsetatud kalatükki ja üks hiidkrevett, lubatud ahjukartuli asemel kuivatatud tilliga üle puistatud riis.

Kuivatatud tilli võiks minu poolest panna keelatud ainete nimekirja või vähemalt piirata selle kuritarvitamist. Pärast korduvat kurtmist sain teise portsjoni. Nüüd oli lõhe õiges küpsuses, aga krevett ilmselt seesama.

Hoiatan: kodulehekülge ei tasu uskuda. Seal lubatakse kui mitte just taevamannat, siis praetud banaane, tursakalapirukaid ja juustusaiasid, aga neid ei ole mitte.

Tursk oli siiski olemas - üks salat oli kuivatatud soolatursast bacalhau'st, mida Portugalis ja Brasiilias väga armastatakse. Kes bacalhau'd varem söönud ei ole, neile ei pruugi selle maitse meeldida.

Ei harju sellega ka korra-paariga ära, aga mul on hea meel, et see siiski Ipanemas olemas on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing