Tõnis Oja • 1. detsember 2008 kell 22:00

Eestlased aktiivsed põhjaõngitsejad

Ehkki aktsiate hinnad kukkusid uutele rekordmadalatele tasemetele, on Eesti investorid aktiivselt aktsiaid ostnud, selgub väärtpaberite keskregistri statistikast. Novembris on vähenenud enamiku ettevõtete aktsiate välisinvestoritest kontoomanike arv, samas on aga suurenenud pea kõikide ettevõtete Eesti investoritest kontoomanike arv.

Nii kerkis Tallinki Eesti eraisikutest investorite arv 262 kontoomaniku võrra

11 092 investorini. Viimati oli ettevõtte eraisikutest aktsionäride arv üle 11 000 2007. aasta juunis. Kokku oli Tallinkil eilse seisuga 12 296 aktsionäri. Laevandusfirma aktsiaid märkis kolm aastat tagasi toimunud aktsiate esmaemissioonil 17114 eraisikust aktsionäri.

Tallinna Kaubamaja aktsia, mille hind kukkus novembris üle 40 protsendi on sama aja jooksul kasvatanud Eesti eraisikutest aktsionäride arvu 7,5 protsendi võrra 2001 kontoomanikuni. Viimati oli jaekaubanduskontsernil üle 2000 eraisikust aktsionäri 2007. aasta septembris. Kokku kasvas ettevõtte aktsionäride arv 156 kontoomaniku võrra 2385 investorini.

Ainsatena kahanes novembris Ekspress Grupi ning Harju Elektri investorite arv. Tõsi, seda vaid mõne üksiku võrra.

Paistab, et eestlased on riskialtid põhjaõngitsejad, kes püüavad tabada aktsiahindade põhjasid.

Hetkel kuum