Tõnis Oja • 1. detsember 2008
Jaga lugu:

Nafta hind tähistab 10 dollari aastapäeva

Nafta hind tähistab kümne dollarini langemise kümnendat aastapäeva tugeva kukkumisega, sest OPEC ei suutnud nädalavahetusel toimunud hädaistungil tootmise kärpimises kokku leppida.

"Nad sõidavad samamoodi majandustsükli laineharjal nagu ülejäänud meist," kommenteeris uudisteagentuurile Bloomberg Deutche Banki energeetikasektori peaanalüütik Adam Sieminski. "Nad oleksid pidanud varem stabiliseerima turgu terve rea kärbetega", lisas ta.

Nad pole teinud piisavalt palju, peatamaks nafta hinna 10protsendilist hinnalangust. Merryll Lynch ennustab nafta hinna põhjaks järgmise aasta esimeses kvartalis 43 dollarit barrel.

Kümme aastat tagasi, 1998. aasta detsembris kukkus naftabarreli hind alla 10 dollari, mis toona tähendas enam kui 60protsendilist kukkumist tolleaegsest tipust. Ka siis ei suutnud naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) vältida ületootmist.

Kümme aastat tagasi tõrkusid tootmist vähendama Iraak, Venetsueela ning naftakartelli mittekuuluv Venemaa, millega kaasnes Aasia finantskriisist ning USA soojast talvest tingitud nõudluse kahanemine. Nüüd on nõudluse alandajaks üheaegne majanduskriis kõikides suuremates riikides.

Selle aasta nelja kuuga on naftabarreli hind kukkunud suvisest tipust umbes saja dollari võrra barrel. Tegemist on siiski sügavama kukkumisega kui kümme aastat tagasi, mil hinnalangus toimus ajavahemikul 1996 kuni 1998.

OPEC otsustas nädalavahetusel toimunud hädaistungil lükata otsustamine kuu lõppu. Nafta hind kukkus eile 6 protsenti.

Jaga lugu:
Hetkel kuum