2. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kolmanda põlvkonna DNA järjestamise tehnoloogia tulekul

Silicon Valley biotehnoloogiaettevõte Pacific Biosciences on välja töötanud DNA järjestamise tehnoloogia, mis peaks lubaduste kohaselt aastaks 2013 tegema võimalikuks terve inimese genoomi sekveneerimise minutite jooksul.

Ajakirja Science 20. novembri väljaandes kirjeldab ettevõte teadusüldsusele tehnoloogia hetkeseisu, kirjutas Eesti Geenikeskus Nature vahendusel.

DNA sekveneerimise tehnoloogiad on käesoleval aastakümnel arenenud peadpööritava kiirusega. Kuni viimaste aastateni on DNA järjestamine, kaasa arvatud mahukad tervete genoomide järjestamise projektid, toimunud 1970ndatel välja töötatud nn esimese põlvkonna tehnoloogia abil. Nüüd on aga turul teise põlvkonna aparaadid, mis võimaldavad protseduuri läbi viia oluliselt kiiremini ja mitukümmend korda odavamalt.

Pacific Biosciences arendatav meetod põhineb üksiku DNA molekuli sekveneerimisel reaalajas. Selleks kinnitatakse imepisikese, 70 nanomeetrise läbimõõduga kambrikese põhjale üks DNA polümeraasi (rakus DNAd sünteesiv ensüüm) molekul. Lisatakse lahus, mis sisaldab järjestatavat DNAd ning nelja erisuguse fluorestseeruva märgisega seotud nukleotiide – DNA ehituskive A, T, G ja C. Ensüüm hakkab lisatud DNA ahelat kopeerima ning selle järjestus tuvastatakse ensüümi aktiivsest südamikust lähtuvate fluorestsentsipulsside järgi.

Arendajate väitel ületab ühe-molekuli-meetod peagi konkurente kõigis kolmes olulises aspektis: kiiruses, hinnas ja sekveneeritava järjestuse pikkuses. Näiteks maksab inimese genoomi sekveneerimine teise põlvkonna aparaatide abil 60.000-1.000.000 dollarit ning võtab aega 10-20 päeva. Pacific Biosciences lubab mõne aasta pärast suuta sama vähem kui tunni ajaga ning oluliselt odavamalt. Esimest aparaati lubab ettevõte turule aastaks 2010.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt