Kundla: parteid dieedile koos riigiga

03. detsember 2008, 10:05

Riigikogulase Jaan Kundla sõnul tuleks
erakondadel dieedikuur läbida koos püksirihma pingutava riigiga, senini ei
taha poliitikud parteide rahakoti kõhnumisest midagi kuulda.

Järgneb Riigikogu sõltumatu saadiku Jaan Kundla arvamus.

Riigieelarve väheneb ühtlaselt, ainult endale makstava raha hulka ei taha parteid vähendada. Selle 90 miljoni kärpimisel väheneks valimisteaegne reklaamihullus, eelarve oleks ausam ning parteid vastutaks veidigi kokku keeratud käki eest.

Ei möödu päevagi, kui valitsuses, meedias, ning rahva hulgas ei arutleta 2009.a. riigieelarve üle. Keskendutakse pisikestele palga ja koondamiste teemadele, kuid suurte kärbete juttu välditakse. Kriis on kohe kohal, väga paljudel inimestel on majandusraskused juba käes, palju hullemaks läheb elu uuel aastal.

Ligi 100 miljardi kroonise eelarve esialgse kavandi kärpimine ei halasta ühelegi ministeeriumile ega eluvaldkonnale. Iga perekond peab vähendama oma väljaminekuid.

2009. a riigieelarve eelnõust vaatab vastu ebaõiglus. Puutumatu ja kärpimatu erandina torkab eelarves silma rida „eraldised erakondadele", mida ei ole vähendatud ei eelmise aastaga ega ka eelarve esialgse eelnõuga. See eraldiste püha lehm, seisab kindlalt neljal jalal ning vaatab, kuidas hoopis rahvas heinu sööma hakkab. Ei ole õiglane, et erakonnad endiselt justkui suurt majanduskasvu edasi naudivad.

Erakonnad on ise osaliselt ju süüdigi praeguses majanduslikus olukorras, ei nähtud kriisi ette, ei valmistutud selleks. Endale võetava summa vähendamine oleks eetiline samm oma tegematajätmiste eest.

Samal ajal on teada, et erakonnad suure summa oma rahast reklaamile kulutavad ning valimistest sisutu reklaamivõistluse ja rahaga laiutamise korraldavad. Algaval aastal toimuvad kahed valimised ning reklaamile raisatakse sadu miljoneid kroone.

Selle asemel, et arutada, kuidas erakondade säärast laristamist piirata, võiks neile selle jaoks lihtsalt vähem maksumaksja raha anda. Kui ei eraldataks erakondadele nii palju raha, siis erakonnad otsustagu, kas vähendavad oma tegevuskulusid, teevad reklaami või koondavad personali, nagu seda peavad tegema kõik ministeeriumid.

Valitsuse üks põhimõtteid on, eelarve kuludes tuleb kokku hoida nii, et mitte kahjustada riiki ja ühiskonda. Minu ettepanek vähendada eraldisi erakondadele 90 miljonilt 45 miljoni kroonini just selline ongi. Reklaamikulutuste vähendamine oleks üheks abinõuks eelarve tasakaalu viimisel.

Muuseas - riiklike eraldiste vähendamine parteidele vähendab valimiste ajal seintele kleebitavat summat rohkem kui mainitud 45 miljonit. On avalik saladus, et parteid võtavad pankadest valimisteks laenu ja garanteerivad seda oma rahavoogudega. Tagatise summa vähendamine järgmisel aastal ei võimalda seda rahavoogu garantiina näidata ja laristatav summa võib väheneda lausa kolm korda.

Kõigil riigikogu ja valitsuse liikmetel on veel võimalus näidata, kes soovivad Eestile raskel ajal õiglast ja otstarbekohast eelarvet. Astugem siis vastavaid samme ja võtkem omale veidi vähem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 10:06
Otsi:

Ava täpsem otsing