Kliimamuutused aitavad impeeriumide kadumisele kaasa

05. detsember 2008, 18:57

Jeruusalemma lähedal asuvast koopast pärit
stalagmiidi aastarõngaste uurimine viis teadlased järeldusele, et impeeriumidel
läheb seda halvemini, mida kuivemaks muutub kliima. Nii Rooma impeeriumi kui ka
Bütsantsi langus jääb suurelt osalt keskmisest kuivemasse perioodi, kirjutas
Reuters.

Wisconsini ülikooli geoloogid uurisid detailselt Soreqi koopast pärit stalagmiidi kõigest sajandiku millimeetri paksuste aastarõngaste keemilist koostist ning tegid selle alusel kindlaks veerohkemad ning kuivemad perioodid ajavahemikus 200 eKr kuni 1100 pKr.

Stalagmiidid ja stalaktiidid ehk speleoteemid on kaltsiumkarbonaadist koosnevad samba- või purikalaadsed moodustised, mis tekivad vaba kasvamisruumi olemasolul ehk peamiselt koopais, kui seal liikuv põhjavesi sisaldab rohkelt kaltsiumiioone. Seega piirkondades, mille aluspõhi koosneb peamiselt lubjakivist. Speleoteemide kasv on väga aeglane, kuid sageli on selles jälgitav aastane tsüklilisus sarnaselt puude aastarõngastele, mis teeb neist hea abivahendi minevikusündmuste rekonstrueerimisel.

Geoloogid John Valley ja Ian Orland järeldasid, et vahemere idaosa kliima oli keskmisest kuivem ajavahemikus 100 pKr kuni 700 pKr. Järsud sademetehulga langused toimusid ligikaudu aastatel 100 pKr ja 400 pKr. Need aastad vastavad ka enam-vähem Rooma ja Bütsantsi mõju olulisele vähenemisele Vahemere piirkonnas.

Teadlased jätkavad nüüd uuringuid veel vanemate aastarõngastega, mis ulatuvad kuni 19 000 aasta sügavusele minevikku. Eesmärgiks on uurida, mil määral ja kuidas viimase jääaja lõppemine ilmastiku iseärasusi mõjutas.

Artikkel uurimuse tulemustega ilmub ajakirjas Quaternary Research.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2008, 11:36
Otsi:

Ava täpsem otsing