Venemaa sadamad ampsavad Eesti Raudtee tulu

05. detsember 2008, 15:03

Eesti Raudtee prognoosib 2009. aasta
eelarvetuludeks ligi 1,7 miljardit krooni. Võrreldes tänavusega väheneb kaubaveo
maht 9% ja firma võib kulude kokkuhoiuks katkestada pikaajalisi tarne- ja
hankelepinguid, teatas ettevõte.

Eesti Raudtee nõukogu kinnitas eile ettevõtte 2009. aasta eelarve, mille tuludeks on planeeritud 1,697 miljardit krooni. Eelarve koostamisel prognoositi Eesti Raudtee infrastruktuuril 2009. aasta kaubaveomahuks 23 miljoni tonni, mis on 9% vähem, kui on kavandatud 2008. aastaks.

Kaubavedude mahtu vähendab Loode-Venemaa sadamate areng. Tõenäoliselt neelab Ust-Luuga sadama kaubakäitlemise võimsuse kasv suure osa naftasaaduste veost läbi Eesti.

Seega peab Eesti Raudtee kompenseerima väheneva naftaveo tulud muude veoliikide arvelt, teatas ettevõte.

Eesti Raudtee jätkab 2009. aastal võimalikult säästlikku majandamist. See tähendab, et koostöölepingud vaadatakse üle. Milliseid lepinguid odavamaks kaubeldakse, Eesti Raudtee ei täpsustanud.

"Eesmärgiks on lepinguid ning teenuste ja toorme turul toimuvat pidevalt monitoorida. Tõenäolisemalt puudutab see ennekõike pikaajalisi tarne- ja hankelepinguid, kus hinnad võivad olla langenud või tulevikus märgatavalt langeda, sedavõrd, et osutub kasulikuks lepingute katkestamine, leppetrahvide maksmine ja uute hangete läbi viimine," ütles aripaev.ee-le Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase.

Eesti Raudtee kavandab järgmisel aastal infrastruktuuri parendamisesse 836 miljonit krooni, mis lõviosas finantseeritakse Euroopa Liidu tõukefondide rahast. Suuremad projektid on seotud RailBaltica trassi kapitaalremondiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. December 2008, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing