ÄP fototoimetus • 7. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Keskpartei küpseb omas mahlas

Sel aastal tulevad Keskerakonna jaoks jõulud teisiti. Priske kingikoti asemel on kuuse all vitsakimp.

Äripäeva jaoks ei ole Pärnus, Narvas ja Tallinnas Keskerakonda räsivates skandaalides, erakonda kuuluvate ametnike vahistamises ja nende töökabinettide läbiotsimises midagi üllatavat. Savisaarlaste juhitavates omavalitsustes on ilmenenud palju jamasid.

Keskerakond ise viitab, et tegemist on poliitilise rünnakuga. Toompeal võimul olev valitsusliit üritab prokuratuuri ja kaitsepolitsei abiga erakonna suurtest omavalitsustest võimult tõrjuda.

Ainult pimedale või kurdile võib keskerakondlaste põhjendus tunduda veenev. Äripäevale mitte, sest oleme sel aastal ridamisi kirjutanud paljastavaid lugusid keskerakondlastega seotud imelikest tehingutest.

Meenutame. Tallinna farmaatsiatehase omanik soovis hakata oma kinnistule rajama kõrghooneid. Linnaplaneerimisega tegelevad ametnikud olid selle vastu, sest Tondi piirkonda kõrghooned ei sobi. Keskerakonna poliitikud surusid ametnike vastuseisu maha.

Hiljem selgus, et farmaatsiatehas on Keskerakonna poliitikute kontrollitavale Jüri Vilmsi Sihtkapitalile teinud poole miljoni krooni suuruse ülekande. Pärast info avalikuks tulekut väitsid asjaosalised, et tegemist oli tasuga reklaami avaldamise eest venekeelses ajalehes Vesti Dnja. Farmaatsiatehase reklaame aga ajalehes ei ilmunud. Sarnast skeemi kasutas ka ettevõtja Urmas Sõõrumaale kuulunud firma ESS Grupp. Ka see firma kandis Jüri Vilmsi Sihtkapitalile miljon krooni. Pärast seda, kui rahaülekanne tuli avalikuks, kinnitasid ettevõtte esindajad, et tegemist oli reklaamiteenuse ostmisega. Reklaame aga ei ilmunud.

Meenutada tasub ka Narvas toimunut, mille kohta Äripäevas ilmus juunis neljal leheküljel paljastav uurimus. Kirjutasime, kuidas Narvas on juba aastaid väike sõpruskond segamatult ajanud tulusat kinnisvaraäri linna varadega. Sarnaselt Tallinnaga naudib Keskerakond ka Narvas ainuvõimu.

Aasta alguses kirjutasime Tallinnas tegutsevast ööbimiskohast Nord Hostel ja ööklubist Klubi 8, kus oli lihtne osta intiimteenuseid. Nende asutuste omanike seas oli Keskerakonda kuulunud Richard Sikk, kes muu hulgas kirjastas ka abilinnapea Taavi Aasa nõuniku Ivo Parbuse raamatuid. Siku äripartneriks oli aga Bankend Groupi omanikeringi kuulunud Aleksandr Kovaltšuki osalusega Brassland. Viimane on andnud näiteks laenu Keskerakonna suurtoetajate hulka kuuluvate Siim ja Sulev Seppiku firmale Multivara.

Keskerakonna juhtide probleem on selles, et nad hakkavad erakonna mainet kahjustavate juhtumite puhul süüdistama kõiki teisi. Tegelikult tuleks aga Edgar Savisaarel vaadata peeglisse ja küsida endalt: "Kas ma olen teinud kõik selleks, et Keskerakonda kuuluva ametniku kabinetist ei leitaks sularahaga kilekotti?"

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt