Artur Tooman • 9. detsember 2008 kell 22:00

Laenuettevõtted piiravad oma tegevust

Eelmisel nädalal teatas kaubamärgi AmCredit all finantsteenuseid osutav Iiri suurim pangagrupp AIB, et lõpetab Balti riikide raske majandusliku olukorra tõttu siin uute laenude andmise.

Juriidilistele isikutele laenu andva OÜ Garantiifond juhatuse liige Hardi Reiter ei välista, et firma lõpetab laenamise. "Olukord on väga keeruline, järsult kasvas probleemsete klientide arv," ütles ta.

Reiteri hinnangul võib probleemseteks nimetada kuni 40 protsenti laenudest. Kümnendiku puhul on tegemist lihtsalt makseviivitusega, kolmandik ei maksa, kuna neil pole raha. Ning need on ärikliendid. "Kui äriühingutel on probleeme raha tagastamisega, siis mida rääkida firmadest, kes andsid eraisikutele laenu korterite, majade, autode, kasukate ostuks, reisimiseks," ütles ta.

Reiteri sõnul on kõikidel laenukontoritel ees tõsised probleemid. Pooled firmad võivad lõpetada järgmisel aastal tegevuse, kuna raskused laenu tagasimaksmisega kasvavad, teisalt on pea võimatu hankida raha uute laenude andmiseks, rääkis ta.

Kinnisvara tagatisel laenamisega tegeleva ASi ALG Liising kaasomanik Eduard Kimask teatas, et nende ettevõte on laenude osas muutunud väga ettevaatlikuks. "Võib öelda, et me praktiliselt ei väljasta laene," lisas ta.

Kannatavad ka firmad, kes laenude väljastamisel kasutasid panga raha. Nii ütles pangaressursse kasutava OÜ Aires Liising juhatuse liige Alar Nisu, et nad jätkavad laenude andmist likviidse kinnisvara tagatisel, kuid karmimatel tingimustel.

Hetkel kuum