10. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Financial Times: Hüvasti, supertsükkel!

Ehkki paljud toorainetööstuse sektori ettevõtete juhid, analüütikud ning investorid usuvad, et toorainehindade suur kukkumine on pelgalt korrektsioon, praegu veel vähemuses olevad eksperdid nii roosilist nägemust ei jaga, kirjutab Financial Times.

Reuters-Jefferies CRB indeks, mis peegeldab laia spektri toorainete hinnaliikumisi, alates naftast ja lõpetades metallide ning puuvillaga, kukkus kuue aasta madalaimale tasemele. Oktoobris tegi indeks suurima kuise kukkumise alates 1956. aastast.

Korrektsiooni ehk lühiajalisse hinnalangusesse uskujad põhjendavad oma veendumust nn supertsükli teooriaga, mis tähendab, et tugev nõudluse kasv arenevates riikides ning alafinantseeritus põhjustab üle 20 aasta kestva tõusuperioodi. Ühe suure kaevanduskompanii juhi sõnul on tegemist tagasilöögi, aga mitte buumi lõpuga, kirjutab majandusleht. Nende arvates hinnalangus peatub ning hinnad hakkavad mõne aja möödudes taas kerkima ning võib-olla isegi kiiremini, sest krediidikriis on pannud piduri uutele investeeringutele, mis vähendab pakkumist veelgi.

Täna veel vähemuses olev, aga kasvav spetsialistide seltskond ei ole taolise optimismiga nõus. Eelmisel nädalal ühines ka Maailmapank valjuhäälse hoiatusega, et pidu on läbi. Ajalehe sõnul ühinevad eravestlustes, aga mitte avalikult, selle seisukohaga ka loodusressurssidega seotud ettevõtete tippjuhid.

Mõlemal poolel on tugevaid argumente, peamine seisneb erinevates vaadetes arenevate turgude tuleviku suhtes. Toorainehindade lõputu kasvu ennustajad tuginesid oma mudelites Hiina võimsale tõusule, mis genereeris nõudlust eelneval viiel aastal ning paljude analüütikute arvates genereerib seda ka edaspidi. Investeerimispanga Macquarie tooraineanalüütiku Jim Lennoni hinnangul „võidakse Hiinast tulnud väheste positiivsete teadete hulka alahinnata“. Maailmapanga prognoosi kohaselt kahaneb sealne majanduskasvu kiirus 7,5 protsendile, kuid kaevandusekspertide sõnul võib olukord olla hullem. Lennoni sõnul on sealne nõudlus viimastel kuudel praktiliselt seiskunud.

Ehkki pikaajaliste investorite jaoks on kukkunud toorainete hinnad hea ostuvõimalus neile, kes magasid eelmise buumi maha, ei riski nad ilmselt siiski ostma hakata enne, kui globaalne finantskriis on lõppenud.

Eelmised viis aastat kestnud toorainehindade tõus oli oma võimsuse, ulatuse ja laiapõhjalisuse poolest sajakonna aasta suurim. See oli aeg, kus kerkisid korraga peaaegu kõikide toorainete, energiakandjate, metallide ja toiduainete hinnad. Varasemad tõusutsüklid on hõlmanud neist ühte või kahte, aga mitte kõiki kolme. Lisaks neile tõusid ka eksootiliste toorainete nagu reeniumi ja koobalti hinnad. Maailmapank hindas toorainehindade buumi pretsedendituks.

Reaalhindades (inflatsiooni arvestades) on toorainete hinnad alates 2003. aastast kerkinud 109 ning alates eelmise tsükli lõpust ehk 1999. aastast 130 protsenti. Varasemate tõusude ajal pole need kunagi kerkinud enam kui 60 protsenti. Nafta nominaalhind kerkis 1998. aasta detsembrist kuni selle aasta suveni 1415 protsenti.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt