Romet Kreek • 10. detsember 2008 kell 22:00

Kaevandajad suunduvad dieedile

Kolmandas kvartalis vähendas Rio võlga 3,2 miljardi dollari võrra 38,9 miljardile dollarile. Tuleva aasta lõpuks plaanitakse võlga vähendada kümne miljardi dollari võrra.

"Kärbime tegevus- ja kapitalikulusid, kuni näeme usaldusväärset ja olulist turgude taastumist," teatas ettevõtte juhatuse esimees Tom Albanese.

BHP Billitoni huvi Rio Tinto ülevõtmise vastu vaibus, kuna toorainete hinnad on kukkunud ja võlakoorem oleks suureks läinud. Vastasel korral oleks maailm näinud suurima kaevanduskompanii sündi.

Nagu sellest näitest näha, on kaevandajatel ja metallisulatajatel probleeme - tooraine hind kukub ja ka nõudlus kahaneb. Ühtlasi on laenuraha raskem kätte saada ja see on kallim. Ometigi tundub kummaline, et aktsiad on nii järsult kukkunud - ju olid ootused vägagi roosilised nagu läinud aastatuhande lõpul tehnoloogiaettevõtete ja -aktsiate osas.

Siiski on üks oluline erinevus - kaevanduskompaniide aktsiad ei olnud kõrgelt hinnatud. Nüüd võiks öelda, et antakse teisi jumalamuidu ära. Mõned kaevanduskompaniide aktsiad kauplevad allpool raamatupidamisväärtust ja madalamal ettevõtte käibest aktsia kohta. Rio Tinto oma P/E 2 sai kannatada ülevõtmise ärajäämisest.

Londoni börsil kaupleva Kasahstani ereda tähe Kazakhmysi aktsia hinna-kasumi suhe on vaid 1,2. Selge, et käibed ja kasumid kukuvad. Võimalik, et analüütikud vaatavad tulevat aastat isegi veel liiga optimistlikult, iseäranis BHP Billitoni.

Kuid buumist majandussurutisse minek ei tähenda tagasipöördumist kiviaega, kus metallidel enam kasutust ei ole. Autotööstuses on rasked ajad nagu ka ehituses. Samas Hiina üritab hoida kasvu kiirena suurte infrastruktuuriprojektidega. Varsti USA presidenditoolile istuv Barack Obama on lubanud hiiglasliku infrastruktuuriinvesteeringute programmi. Viimase puhul jääb muidugi selgusetuks, kas USA keskpank lihtsalt trükib selleks raha juurde või laseb valitsus välja 0% tootlusega võlakirjad, mida keskpank seejärel ostab.

Kummaline, et investorid, kes olid kevadel Rio Tinto aktsia eest valmis välja käima 71 naela, on alla 13naelase hinna juures 82protsendise kukkumise järel aktsiast (ja sektorist) eemale hoidmas kui pidalitõbisest. Kuna sektori kehvades väljavaadetes oli nii kindel, meeldis aktsia lühikeseksmüüjatele, kes eile haavu lakkudes aktsiat ostma tormasid.

Ei imestaks, kui kaevandajate aktsiad püüavad põhja teha. Aktsiate peaaegu kahekuulise liikumise muster võib seda tähendada. Rio Tinto aktsias seda märgata ei ole, küll aga BHP Billitoni, plaatinatootja Anglo Americani ja vasekaevandaja Antofagasta ja võib-olla isegi tema Kasahstani kolleegi Kazakhmysi osas.

Kuigi majanduskriis võib oluliselt süveneda ja kaua kesta, on aktsiaid mõtet osta, kui nad on odavad. Samas kiirustada ei maksa, miski ei viita, et need veel edasi odavneda ei pruugi. Halbu makronäitajaid tuleb veel nii uksest kui aknast sisse.

Hetkel kuum