Sirje Rank • 14. detsember 2008 kell 22:00

Iirimaa hääletab ELi reformilepet uuesti

"Kui Iirimaa ütleb lepingule jah, säilib igal riigil komisjonis volinikukoht," ütles reedel ELi eesistuja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy. "Kui ei, jääb jõusse Nice'i leping, mille järgi igal riigil järgmises komisjonis oma volinikku ei ole."

Iirimaa sai Euroopa Ülemkogul kinnituse, et EL ei sekku Iirimaa maksupoliitikasse, ei sunni riiki lahti ütlema neutraalsusest ega tee ettekirjutusi abordi küsimuses. Samuti säilib Iiri volinikukoht Euroopa Komisjonis.

Kõik need olid olulisemad põhjused, mis ajendasid iirlasi juunis ELi reformilepet maha hääletama. Praegu on lepe ratifitseerimata vaid Tšehhil ja Iirimaal.

Iirlastel on võimalus Lissaboni leping uuesti tagasi lükata. Islandi hirmutava näite põhjal ei pruugi aga tulevik EList väljas iirlasi enam ahvatleda.

Hetkel kuum