Euroopa Parlament toetas ületunnitöö piiramist

17. detsember 2008, 13:42

Euroopa Parlament hääletas täna 48-tunnise töönädala poolt, nähes ühtlasi
ette igasugustest eranditest loobumise kolme aasta jooksul.

See tähendab nüüd uut lahingut liikmesriikidega, mis eesotsas Suurbritanniaga taotlevad ettevõtjatele tööaja suhtes suuremat paindlikkust ja vabadust ületunnitöö kasutamiseks.

Nüüd läheb tööaja direktiivi eelnõu tagasi kooskõlastamisele. Kui parlament ja liikmesriigid kokkuleppele ei jõua, siis eelnõust seadust ei saa.

Tänane hääletustulemus Euroopa Parlamendis on tagasilöök Suurbritannia ettevõtjatele, kelle sõnul kahjustavad rangemad piirangud hõivet. Briti tööandjate keskliidu andmeil teeb enam kui 10% brittidest nädalas rohkem tööd kui 48 tundi.

Ka Eesti saadik Euroopa Parlamendis Siiri Oviir ei toeta tööaja rangemat piiramist.

"Saan toetada direktiivi, kui säilib ületunnitöö võimalus,“ ütles Oviir esmaspäeval toimunud eelnõu arutelul. „Soovin, et ka tulevikus oleks inimesel, töötajal võimalus ise otsustada individuaalse ületunnitöö tegemise kasuks, et saada suuremat sissetulekut, arendada oma karjäärivõimalusi või teha seda muudel isiklikel põhjustel," põhjendas Oviir seisukohta.

Ka Eesti on üks liikmesriike, mis individuaalse ületunnitöö erandit kasutab, kuid kuigi levinud see ei ole. Maksimaalselt võib töövõtja kokkuleppel tööandjaga nädalas praegu töötada kuni 52 tundi (aasta jooksul mitte üle 200 tunni), kommenteeris sotsiaalministeerium.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. April 2009, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing