19. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Briti teadlased hoiatavad robotite eest

Robootika tippekspert professor Noel Sharkey Sheffieldi ülikoolist kutsus rahvusvahelist üldsust üles looma eetilisi ja turvalisi piiranguid robotite kasutamisele enne kui on liiga hilja.

Sharkey kirjutab ajakirjas Science, et robotite üha kiireneva leviku juures jäävad nende rakendamist puudutavad otsused praegu pigem sõjaväe, tööstuse ja hõivatud lapsevanemate kui rahvusvahelise seadusandluse peale.

Roboteid on laborites ja vabrikutes kasutatud juba palju aastaid, kuid nüüd on nende kasutusala kiirelt laienemas. Sajandivahetusest saadik on teenindusrobotite müük järsult kasvanud. Samal ajal langeb kiiresti robotite hind, mis on võrreldes 1990. aastaga juba 80 protsenti väiksem. Nii võivad robotid peagi inimeste elus väga olulist rolli mängima hakata, kirjutas Physorg.

Juba praegu kasutatakse teenindusroboteid erinevate ülesannete jaoks alates lapse valvamisest kuni vanurite hooldamiseni. Selliseid roboteid saab kontrollida mobiiltelefoni või arvuti abil. Laialt on levinud vanurite eest hoolitsevad robotid, näiteks Secomi „My Spoon”, mis automaatselt vanainimest toidab; Sanyo elektriline vannirobot, mis automaatselt peseb ja loputab, ja Mitsubishi Wakamura robot, mis tuletab meelde, millal on vaja ravimit võtta.

Sellest hoolimata puuduvad robotite kasutamise kohta igasugused seaduslikud piirangud. Professor Sharkey õhutab kaasteadlasi ja roboteid ehitavaid insenere olema oma töös ettevaatlikud ettenägematute ohtude ja eetiliste probleemide suhtes. Ta usub, et hoolderobotid on vaid üks eetilistest probleemidest, millega meil peagi tegemist tuleb teha, ning parem oleks piirangud paika panna enne, kui asi kontrolli alt väljub.

Ta sõnas: „Robotite uurimine on näidanud, et lapsed kiinduvad neisse sügavalt ning eelistavad neid enamasti kaisukarudele. Lühiajaline robotiga koosviibimine võib lapsele olla tore kogemus, mis tekitab huvi ja uudishimu. Kuna aga robotlapsehoidjad võimaldavad lastel turvaliselt üksi olla, võidakse lapsed selle tulemusel maha jätta tundideks või isegi päevadeks. Pole teada, kuidas selline sotsiaalne isolatsioon lapse arengule mõjub.”

Sharkley lisas: "Kuna paljudes riikides on vanade inimeste osakaal üha suurenemas, jääb üha vähemaks noori inimesi, kes saaksid nende eest hoolt kanda, mistõttu vanureid hooldavad robotid koguvad üha populaarsust. Nende robotite abil võib vanainimene iseseisvalt oma kodus toime tulla, kuid samas tekitavad need võimaluse jätta vanainimene vaid masinate hoole alla ning ilma piisavatest kokkupuudetest inimestega.”

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt