Poliitikud raskustes perede toetamises eri meelt

19. detsember 2008, 10:42

Riigikogu pole eluasemelaenude all ägavate
perede olukorda veel parandanud, ent mitmed poliitikud peavad täiendavat
sekkumist ning intressipuhkust hädavajalikuks. Reformierakondlased on teist
meelt.

Omanike keskliidu tegevjuhi Taavi Madibergi sõnul aitaks intressipuhkus vältida olukorda, kus raskustesse sattunud pered nende kodudest suurte võlgade tõttu välja tõstetakse.

Kui kõik on läinud juba nii kaugele, et majanduslangus ähvardab mastaapsete probleemidega, pole see üksnes üksikute perede, vaid kogu riigi probleem, rääkis dv.ee-le Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsut. Ja mida kiiremini midagi ette võtame, seda parem, lisas ta.

Vitsuti sõnul siin midagi leiutama hakata pole vaja: üle võib võtta teiste riikide kogemuse. Variante on isegi palju ja neist kõige hullem on mitte midagi teha, lihtsalt kõrvalt jälgida, kuidas olukord areneb, ja loota, et probleemid lahenevad iseenesest.

Rahvaliidu juht Karel Rüütli on arvamusel, et riigi finantsabi võib hättasattunute probleemid lahendada. Intressipuhkus võimaldaks töö kaotanuil rahulikult uue töökoha otsingutele keskenduda, lisaks väldiks see madala sissetulekuga pere vaesumist. Vastasel juhul võib riik hiljem kaotada miljardeid lisakroone sotsiaalabile ning muudele kulukatele toetustele.

Riigikogu rahanduskomisjoni sotsiaaldemokraadist liige Eiki Nestor hindas riigikogus kõlanud ettepanekuid müraks. "Meil on süsteem, mis laene garanteerib – Kredex. Küsimus on selles, et laiendada abi saajate ringi ja leida raha," rääkis ta.

Nestori sõnul pole midagi hirmsat selles, kui emapalga ülempiir külmutatakse. Vabanevast 200-300 miljonist kroonist jätkuks laenuabiks raskustesse sattunud peredele. Samas pole selleks vaja muuta ka seadusi, selgitas ta.

Reformierakonna fraktsiooni juht Keit Pentus oli samas teisel arvamusel. Tema sõnul on töökaotuse üle elanud perede probleem küll terav, kuid riigi finantsabi pole just parim lahendus, kuna kutsub esile uue laenude laine. Riik ei pea praegu soodustama laenukoormuse tõstmist, leidis ta. Iga perekonna juhtum on ainulaadne ja standardset abinõude paketti on siin raske välja töötada. Riik peab aitama nõuannetega ja vajadusel kindlustama ümberõppe," ütles Pentus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 10:42
Otsi:

Ava täpsem otsing